Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge selger våpen til diktaturer

Eksporterte krigsmateriell for 300 millioner til diktaturstater eller ufrie stater i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av Stortingsmelding 19 om «Eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2005». Stortingsmeldingen viser at norsk forsvarsindustri lever godt av krigen mot terror. Fra 2004 til 2005 økte eksporten fra om lag 2 milliarder kroner til 2,9 milliarder kroner. Den største økningen skyldes større avsetning på blant annet panservernraketter, ildlednings- og søkerutstyr, ammunisjon og sprengstoff til USA, Australia, Italia, Kuwait, Polen og Spania.

-  Skandaløst

Mottakerne av norske våpen er i hovedsak medlemslandene i NATO, først og fremst USA, Sverige og Finland. Mye ender som krigsutstyr blant NATO-styrkene i Afghanistan og Irak. Det mest oppsiktsvekkende er den norske eksporten til diktaturstater og land med minimal demokratisk kontroll. Lederen av Norges Fredslag, Alexander Harang, karakteriserer denne eksporten som «skandaløs».

-  Vår gjennomgang av eksportstatistikken viser at Norge selger krigsutstyr til 11 diktatoriske eller ufrie stater for til sammen 302 millioner kroner. Seks av disse landene er å regne som rene diktaturer. At norske myndigheter tillater forsvarsindustrien å eksportere krigsutstyr til slike land, er intet mindre enn skandaløst, sier Harang til Dagbladet.

-  Bør endre vilkårene

Landene han nevner er: Saudi-Arabia, Hong Kong, De forente arabiske emirater, Qatar, Oman, Egypt, Kuwait, Singapore, Jordan, Malaysia og Venezuela.

-  Å holde fast ved denne eksporten er uansvarlig og geopolitisk svært uklokt av en såkalt fredsnasjon som Norge, sier Harang. Han ber Stortingets utenrikskomité om å endre vilkårene for norsk våpeneksport.

-  Eksport-saken er til behandling av Stortingets utenrikskomité, så nå kan nasjonalforsamlingen benytte sjansen og stramme inn regelverket, sier Harang.

NORSK VÅPENEKSPORT: Fra 2004 til 2005 økte eksporten fra om lag 2 milliarder kroner til 2,9 milliarder kroner. Foto: Scanpix
NORSK VÅPENEKSPORT: Fra 2004 til 2005 økte eksporten fra om lag 2 milliarder kroner til 2,9 milliarder kroner. Foto: Scanpix Vis mer

Norges Fredslag etterlyser en sterkere kontroll med hvor norsk krigsmateriell faktisk ender. Ifølge stortingsmeldingen praktiserer Norge en «svært streng håndheving av eksportregelverket».

Ingen begrensninger

Men ved eksport av militært materiell til NATO-land er det en mangeårig praksis for at man som hovedregel ikke skal kreve sluttbrukererklæring.

Det betyr at Norge ikke har kontroll med om norsk militærutstyr blir eksportert videre til land vi i utgangspunktet nekter å eksportere til.

Det har heller aldri vært lagt geografiske begrensninger på hvor NATO-land kan bruke norskeksportert militærutstyr.

-  Vi stiller store spørsmålstegn ved denne praksisen. Norske myndigheter legger vekt på at de har tillit til hvordan NATO-allierte bruker norsk-produsert materiell. Ved nærmere undersøkelser viser det seg at USA eksporterer våpen i stor stil til for eksempel Algerie, Colombia, Nigeria, Pakistan og Sri Lanka, land som står på Norges forbudsliste. Men vi har faktisk ingen oversikt over om norskprodusert materiell eksporteres videre fra USA til slike land, sier Harang til Dagbladet.

Han mener Stortinget bør opprette et eksportkontroll-råd etter svensk modell, der parlamentarikerne får mulighet til å nekte lisensiering av eksport før eksporten faktisk finner sted.

image: Norge selger våpen til diktaturer
image: Norge selger våpen til diktaturer