Norge selges bit for bit

Norsk næringsliv forlater landet i stort tempo. I løpet av de siste årene har verdier for flere titalls milliarder kroner havnet i utlandet etter oppkjøp eller utflagging. Og verre skal det bli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens det norske oljefondet shopper aksjeposter over hele verden, sikler utenlandske investorer på norske finansielle og industrielle godbiter.

Rekken av norske selskaper som nå er kjøpt opp eller på annen måte styres fra utlandet, er lang. I løpet av kort tid vil den vokse seg enda lengre.

Lista

Her er noen av de største salgene og tydeligste eksemplene på norske selskaper som er blitt slukt de siste årene (kjøperland i parentes):Transocean 9,8 milliarder kroner (USA)Freia 8,8 milliarder kroner (USA)Fokus Bank 5,8 milliarder kroner (Danmark)Ullstein 3,9 milliarder kroner (UK)Tiedemanns Tobaksfabrik ca. 2 milliarder kroner (Danmark)Sævik Supply 2 milliarder kroner (USA)

Andre har forlatt landet ved å flytte sine hovedkontorer: Nycomed, med 5600 ansatte og omsetning på om lag 8 milliarder kroner, slo seg sammen med britiske Amersham med det resultat at hovedkvarteret og makten i selskapet havnet i London.Kværner valgte selv å flytte sin konsernledelse til London etter den kostbare fusjonen med Trafalgar House. Nå kjemper selskapet for livet.Storebrand er i ferd med å fusjonere sin skadevirksomhet med finske Pohjola og svenske Skandia. Hovedkontoret legges til Stockholm.Også Telenors fusjon med Telia innebærer at hovedkontoret havner i Stockholm.Kjell Inge Røkkes salg til utlandet av Scancem-aksjene i sommer innbrakte konsernet om lag 6,5 milliarder kroner.Stein Erik Hagen har slått Hakon Gruppen sammen med svenske ICA. Nå eier Hagens familieselskap en fjerdedel av dagligvaregiganten.

Ventelista

Og flere kan være på tur:MeritaNordbankens bud på Kreditkassen kan føre til en fullstendig omforming av norsk finansvesen. Budet på 24,3 milliarder kroner er anbefalt av bankens styre og administrative ledelse.Kjell Inge Røkke vil selge Aker Maritime (verdt 4 milliarder).Norsk Hydro vil selge Dyno (verdt 5 milliarder).Hva framtida vil bringe for Orkla, Elkem, Norske Skog og Braathens er fremdeles i det blå.