Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge selges til utlandet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Nå går også tradisjonsrike Bergesen ut av landet. Eierne velger å selge til verdens største familierederi i Hongkong. Samtidig kommer meldingen om at Oslo kommune planlegger å selge seg ut av kraftprodusenten Hafslund. Også dette salget går antakelig til et utenlandsk selskap. Mest aktuelt er det finske statseide Fortum.
  • Det er lett å felle tårer over slike salg. Når selskaper går ut av landet, er det samtidig et lite stykke Norge som forsvinner. Men det er større grunn til å rase enn til å gråte. For det som skjer, er en villet tragedie. Begge salgene går inn i en rekke av utsalg av tradisjonsrike norske selskaper. Bergesen representerer det ypperste vi har hatt av kunnskap innenfor shipping. De har vært en kjernevirksomhet i det norske systemet. Hafslund er som kraftprodusent som skåret ut av norgeshistorien, og det må være mange nasjonale strateger som roterer i sine graver når de hører at Oslo kommune, av alle, kommer til å la et kraftselskap gå ut av landet. De som har opplevd vinterens kraftkrise, bør i hvert fall merke seg hvilke politiske partier som står bak salget.
  • Det paradoksale ved disse salgene og mange andre er at de gjennomføres ikke for å omstrukturere norsk industri, men for å generere kontanter i et land som renner over av nettopp det. Det vi trenger nå er ikke penger som investeres i verdipapirer eller eiendom, men utvikling av det som har livets rett sammen med industriell nyskaping. Begge disse selskapene har ei framtid. Bergesen er et veldrevet rederi, og Hafslund representerer en fornybar energi som kan selges av eierne til evig tid og gi penger i Oslo kommunes kasse. Men kommunen styres nå av folk som har fått penger på hjernen og har som altfor mange andre ledere ingen visjoner, men gjentar som finansbyråd André Støylen: «Vi må maksimere komunens verdier.» Er det å bygge landet?
  • Det er lettvint å selge ut, men tungt å skape noe nytt. Dessverre ledes Norge nå av politikere og næringslivsledere som har tapt evnen til å tenke langsiktig og strategisk. Næringsministeren ønsker til og med salget av Bergesen velkommen. Men hva annet kan man vente av en næringspolitiker som har som eneste signalsak å øke kvinneandelen i aksjeselskapers styrer? Næringsutvikling er å ville, det blir salg når man lite vil.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media