Norge sender 12 observatører til Georgia

Samtidig har Georgias president undertegnet våpenhvile-avtale med Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norge tilbyr å sende 10 til 12 militære observatører til Georgia for en minimumsperiode for seks måneder.

Det sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en pressemelding fra Utenriksdepartementet i ettermiddag.

Tilbudet er til Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) som ønsker å øke sitt nærvær i Georgia med inntil 100 observatører.

Viktig å støtte

- Sammen med EU spiller OSSE nå en sentral rolle i å skape fred i Georgia. Det er derfor viktig at alle medlemslandene støtter opp om OSSEs arbeid og gjør organisasjonen i stand til å opprettholde et aktivt engasjement i regionen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Observatørenes oppgave er å rapportere om den militære utviklingen og å følge den humanitære situasjonen i landet.

Nærmest samtidig i hovedstaden Tbilisi sier Georgias president, Mikhail Saakasjvili, at han har undertegnet en avtale om våpenhvile med Russland, skriver nyhetsbyrået AP.

- Europa har del av skylden

Norge sender 12 observatører til Georgia

Saakashvili sa at han advarte verden mot Russlands militære oppbygning og hevdet at landet har planlagt å invadere og okkupere Georgia i flere måneder. Han sto fast på at Georgia aldri vil være tilbøyelig til å miste noe av sitt territorie til Russland, skriver AP.

Samtidig langet han ut mot resten av Europa for deres passivitet da Russland planla sine aksjoner.

- Europa har vært taus overfor Russland og har sin del av skylden. Europa burde ha lagt større press på Russland, sa Saakasjvili, ifølge NTB.

Avtalen er i all hovedsak den som Frankrikes president Nicolas Sarkozy forhandlet fram tidligere denne uken.

- Vil gjøre det samme igjen

Han talte sammen med USAs utenriksminister Condoleezza Rice i dag. Hun krevde igjen at russiske styrker må forlate georgisk territorium umiddelbart.

Uttalelsene kom bare timer etter at USA-president George W. Bush holdt sin tale fra Det hvite hus i Washington D.C.

Der beskyldte han Russland for å ha bøllet med Georgia. Han fikk medhold fra Tyskland som kritiserer stormakten i Øst for å ha gått for langt i sin invasjon av Georgia, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Russlands president Dmitry Medvedev angrep tilbake med å si at at han vil gjøre det samme dersom hans fredsbevarende styrker blir angrepet igjen.

TALTE SAMMEN: USAs utenriksminister Condoleezza Rice og president Mikhail Saakasjvili i Georgia møttes i dag. De er helt enige i at de russiske styrkene må komme seg ut av den tidligere Sovjet-staten.