STATSMINISTERMØTE: Polens statsminister Beata Szydlo ønsker Norges statsminister Erna Solberg velkommen til Polen og toppmøtet. De to hadde i formiddag et bilateralt møte om planer om en baltisk pibeline. Foto:.  EPA/RAFAL GUZ Polen
STATSMINISTERMØTE: Polens statsminister Beata Szydlo ønsker Norges statsminister Erna Solberg velkommen til Polen og toppmøtet. De to hadde i formiddag et bilateralt møte om planer om en baltisk pibeline. Foto:. EPA/RAFAL GUZ PolenVis mer

Norge sender 200 norske soldater til «østfronten»

Skal delta i NATO-bataljonene som skal sikre Russlands naboland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Warszawa, Dagbladet: Norge skal bidra i NATO-bataljonene som blir stasjonert i Polen, Latvia, Litauen og Estland fra neste år. Det opplyste statsminister Erna Solberg i et møte med norsk presse i ettermiddag.

Det er snakk om en kompanistridsgruppe på inntil 200 soldater som skal delta i en av bataljonene i en periode på seks månedere. Det er ennå ikke avlart hvilken bataljon eller hvilket land de norske soldatene skal til.

- Tar vår del

- Vi skal ta vår del av ansvaret med å forsterke NATOs nærvær i land som kan være utsatt for trusler fra Russland. Vi skal styrke alliansens kollektive evne til å forsvare alle medlemsland, sa Solberg.

- Innretningen må vi drøfte med andre land. Vi må innfase vårt bidrag sammen med andre, for det er viktig at denne styrken skal være operativ fra dag én, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Stortinget er konsulert om denne beslutningen.

- Nå legger vi fram at Norge vil ta en del av byrden ved tilstedeværelsen i øst. Vi er i dialog om hvem vi skal delta sammen med, og hvilke type kapasiteter vi kan bidra med. Det er i den prosessen det kan bli klart hvor vi skal bidra, sier forsvarssjef Haakon Bruun- Hanssen til Dagbladet.

Danmark til Estland

Danmark vil bidra med om lag 200 soldater til NATOs fremskutte bataljon i Estland, melder statsminister Lars Løkke Rasmussen på Twitter.

Den britiske forsvarsministeren, Michael Fallon, sier Storbritannia vil bidra med 500 soldater i Estland og 150 i Polen, ifølge NTB.

Storbritannia skal fra begynnelsen av 2017 lede NATOs fremskutte bataljon i Estland, Canada vil lede bataljonen i Latvia og Tyskland i Litauen, mens USA tar føringen i Polen.

Svar på Krim

Til sammen vil de fire NATO-bataljonene bestå av mellom 3000 og 4000 soldater.

Forsvarsalliansen har siden Russlands annektering av Krim i 2014 arbeidet med å styrke forsvaret i øst.