DESPERAT BEHOV FOR HJELP: En libysk mann går rundt i Libyas tredje største by, Misrata, og ser på de enorme ødeleggelsene etter tre uker med kamper. Opprørerne har fremdeles kontroll over byen, men er omringet av Kadhafis styrker. Foto: Filippo Monteforte/Afp/Scanpix
DESPERAT BEHOV FOR HJELP: En libysk mann går rundt i Libyas tredje største by, Misrata, og ser på de enorme ødeleggelsene etter tre uker med kamper. Opprørerne har fremdeles kontroll over byen, men er omringet av Kadhafis styrker. Foto: Filippo Monteforte/Afp/ScanpixVis mer

Norge sender båt med medisinsk utstyr til krigsherjede Misrata

Sammen med WHO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): Norges regjering gir nå 1,4 millioner dollar (7,5 millioner norske kr) til WHO for å få livsnødvendig medisinsk utstyr inn til den sårbare befolkningen i Libya.

- Vi bidrar nå med 7,5 millioner kroner for å etablere en humanitær korridor til de områdene vi tror er verst i Libya, som Misrata. Planen er å få sendt inn et skip til Misrata, gjennom WHO, som sendte ut en appell som Norge nå har svart på, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Espen Barth Eide, til Dagbladet.

Hjelp til Misrata Verdens matvareorganisasjon (WHO), sammen med en rekke FN-organisasjoner og andre partnere vil nå bruke de bevilgede norske midlene på 1,4 millioner dollar, rundt 7,5 millioner kroner, til å kjøpe inn og transportere medisinsk ustyr, samt vann og sanitærmateriell til de verst rammede områdene i Libya, får Dagbladet bekreftet fra Tarik Jasarevic i WHO.

Misrata, byen som har opplevd kamper de siste tre ukene, mangler nå alt av medisinsk utstyr og FN og WHO gjør alt for å hjelpe den krigsherjede sivilbefolkningen.

- Vi er veldig takknemlige for den økonomiske hjelpen fra Norge. De humanitære behovene i Libya, spesielt i Misrata, er enorme, sier Jasarevic til Dagbladet.

Knapt medisiner igjen Den medisinske forsyningslinjen i Libya er stoppet og WHO og FN jobber hektisk med å få inn utstyr til de medisinske fasilitetene så fort som mulig. Forsyningene som WHO tidligere har gitt til medisinske fasiliteter i Benghazi-området er nå blitt brukt opp, sier Jules Pieters i WHOs helsekriseteam i en pressemelding som blir sendt ut seinere i dag.

Forsyningene, støttet økonomisk fra Norge, vil bli sendt til grenseområdene i Libya på både den egyptiske og tunisiske siden, og WHOs logistiske personale vil distribuere forsyningene inne i Libya så raskt som mulig.

I tillegg til det medisinske utstyret, som inkluderer medisinske og kirurgiske sett, blodoverføringsposer, telt for mobile klinikker, samt vann og sanitærutstyr.

Utenriksdepartementet vil seinere i dag også ha et møte med de norske humanitære aktørene for å se hvordan de kan bidra for å bedre den humanitære situasjonen i Libya, får Dagbladet opplyst fra UD.