Norge sender feltsykehus til Tsjad

150 skal hanskes med banditter og opprørere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Norge sender et feltsykehus til det østlige Tsjad, til grenseområdet mot Darfur i Sudan. 150 norske militære skal sendes sammen med sykehuset, i en operasjon som først og fremst er myntet på de mange flyktningene som befinner seg i området.

- De 150 er offiserer og menige soldater. 90 skal arbeide på selve sykehuset, mens de øvrige 60 inngår som støtteelementer, forklarer statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet (FD) overfor Dagbladet.no.

FN-operasjon

Feltsykehuset inngår i FNs engasjement i Tsjad og Den sentralafrikanske republikk (SAR), som i mars til neste år avløser EUs operasjon.

- En rekognoseringsstyrke vil trolig bli sendt ned allerede rett etter nyttår, mens sykehuset skal være på plass ved avløsningen i mars, forklarer Barth Eide.

Ifølge Forsvarsdepartementet, som er ansvarlig for feltsykehuset fra norsk side, befinner det seg nærmere 1,2 millioner flyktninger i regionen - 290 000 fra Darfur og 180 000 internt fordrevne i Tsjad.

FNs generalsekretær beskriver den humanitære situasjonen som akutt.

Det er svært usikre forhold i grenseområdet; flyktninger og opprørsgrupper krysser grensene i stort omfang, og den utbredte volden truer så vel sivilbefolkningen som hjelpearbeiderne.

Norge sender feltsykehus til Tsjad

FN-operasjonen skal bidra til å bedre sikkerheten i regionen. Samtidig er nærværet av et feltsykehus en betingelse for at andre vestlige land skal engasjere seg med tropper.

- For eksempel har Irland uttrykt at de ikke stiller hvis ikke feltsykehuset er på plass, sier Barth Eide.

Sto i beredskap

Feltsykehuset sto fram til i sommer i beredskap som Norges bidrag til EUs nordiske innsatsstyrke (EU Battle Group), men ble ikke brukt. Ifølge statssekretær Barth Eide er de aller fleste av de 150 som drar til Tsjad, medlemmer av denne beredskapsgruppa.

- Feltsykehuset har tidligere vært i bruk i Afghanistan, i Mazar-e Sharif, med stor suksess, framholder statssekretæren.

- Vil de norske soldatene kunne bli involvert i kamphandlinger?

- Enhver militær avdeling vil kunne oppleve det, for eksempel hvis sykehuset blir angrepet, og nordmennene vil være bevæpnet. Men deres primæroppgave er å drive sykehuset, undertstreker Barth Eide.

- Vilje til å delta

UTFORDRING: Medlemmer av Sudans frigjøringshær (SLA) er blant de mange utfordringene for de norske soldatene som skal sendes til Tsjad. Foto: ASHRAF SHAZLY/AFP/SCANPIX
UTFORDRING: Medlemmer av Sudans frigjøringshær (SLA) er blant de mange utfordringene for de norske soldatene som skal sendes til Tsjad. Foto: ASHRAF SHAZLY/AFP/SCANPIX Vis mer

Beslutningen om å delta i operasjonen, som er døpt MINURCAT II, skal vise regjeringens vilje til å delta i fredsbevarende utenlandsoperasjoner, ifølge forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Norges syn er at vestlige land i altfor stor grad har overlatt til landene i den tredje verden å stille styrker til FNs aller mest krevende operasjoner, som i stor grad finner sted i Afrika, sier forsvarsministeren i FDs pressemelding.

Barth Eide utdyper:

- Regjeringen har lenge ønsket å delta i en fredsbevarende operasjon i regi av FN, i en periode da vi har deltatt i mange Nato-oppdrag. Dette er en måte å knytte oss nærmere FN på, forklarer han, og understreker at beslutningen ikke har vært kontroversiell innad i den rødgrønne regjeringen.

- Det er full enighet mellom de tre partiene om dette. Ifølge Soria Moria-erklæringen vil både Ap, SV og Sp øke bidraget til FN i Afrika, sier Espen Barth Eide til Dagbladet.no.

Plaster på såret

Norge skulle etter planen allerede i fjor stille med et bidrag til FN-operasjonen i Darfur, men ble hindret av Sudans president. Forsvarsministeren er tilfreds med at det nå blir feltsykehus i nabolandet isteden. 

Strøm-Erichsen beklager imidlertid at Norge ikke ser seg i stand til å sende bidrag til Kongo i denne omgang, men opplyser at regjeringen vil arbeide for at et bidrag til FN-styrken kan bli en realitet i framtida.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer