Norge sender Hercules-fly Irak

- Det er en selvfølge at Norge skal hjelpe mennesker i nød, sier Børge Brende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge tar sikte på å bidra med et Hercules transportfly for å få humanitær hjelp frem til dem som trenger det i Irak. I tillegg gis det 50 millioner kroner.

Humanitær katastrofe På en pressekonferanse fredag opplyste forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) at flyet kan bli klart på 48 timers varsel.

- Det er en forferdelig humanitær katastrofe som innebærer at 1,4 millioner mennesker er interne flyktninger i Irak. Mange er barn og det er mange som er forsvarsløse. I en slik situasjon er det et ekstremt behov for bistand, sier utenriksminister Børge Brende.

Uvirkelig og bestialsk - Sikkerhetsrådet i FN sier at vi i verste tilfelle kan stå overfor en situasjon med folkemord. Vi vet at kristne minoriteter har blitt forfulgt og drept på bestialske måter. Metodene Isil benytter er uvirkelig og bestialsk. Det er slik at man ikke skulle tro at det kunne skje i det 21. århundre, sier Børge Brende.

Brende poengterte at Norge ikke har på dagsorden å bidra med våpen eller styrke.

- Men vi vil bidra med stor humanitær hjelp til det irakiske folk, sa Brende.

- Vi følger situasjonen veldig tett og vil vurdere nøye når vi skal sende flyet til Irak, slik at vi kan få brakt inn mat, medisiner og husly til de veldig mange internt fordrevne i Irak. Hercules-flyet vil være tilgjengelig i tre måneder i denne operasjonen, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Eriksen Søreide understreker at bidraget er godkjent i Stortinget, og at regjeringen har fått de nødvendige fullmakter.

- Det er litt uklar når flyet vil bli satt inn, noe som har sammenheng med hvilke andre land som blir med på operasjonen. Så langt har USA, Storbritannia, Italia, Frankrike, Tyskland og Norge bekreftet deltagelse, sa Ine Eriksen Søreide til Dagbladet etter pressekonferansen.

- Vil en norsk deltagelse i Irak øke trusselbildet mot Norge?

- Enhver situasjon Norge involver seg i kan ha betydning for norsk sikkerhet, og man skal ikke være naive på hvilke reaksjoner som kommer med tanke på det trusselbildet vi hadde i sommer, sier Søreide.

- Det er en selvfølge at Norge skal hjelpe mennesker i nød. Vi kan aldri bøye oss for ekstremister og terrorister, sier Børge Brende.

Anmodning fra USA Statsminister Erna Solberg (H) opplyste torsdag kveld at regjeringen har fått en anmodning fra USA, som allerede i et par uker har brukt militære styrker i en humanitær operasjon i Nord-Irak, melder NTB.

Ikke våpenstøtte Solberg sier det bare er aktuelt for Norge å bidra humanitært.

- Vi er klare over at det er en humanitær krise. Regjeringen går inn for å se på hva vi kan bidra med av militært utstyr, som kan brukes til å levere humanitært utstyr, sa hun.

USA har også bedt om hjelp fra sine allierte til å støtte de kurdiske, militære styrkene i Nord-Irak med våpen og ammunisjon. Det er imidlertid uaktuelt for Norge, fordi slik militær støtte ikke vil være forenlig med det norske regelverket for eksport av forsvarsmateriell.

Den danske regjeringen har varslet at den vil bidra til USAs operasjon i Nord-Irak ved å sende et transportfly. NTB er kjent med at et slikt bidrag også har vært diskutert fra norsk side.

- Savner sidestykke Den humanitære situasjonen i Nord-Irak har vært desperat etter at jihadistgruppen Den islamske staten (IS) i sommer tok kontroll over storbyen Mosul. Siden har IS lagt under seg en tredel av Irak og i løpet av et par måneder drevet 1,2 millioner mennesker på flukt.

Noen av flyktningene, blant dem tusener av yazidier, rømte opp i Sinjar-fjellet da IS rykket inn i området. Fjellet skal nå i stor grad være tømt for folk, men de internt fordrevne står overfor en ny desperat situasjon når de skal forsøke å holde seg i live i byen Arbil i de kurdiske områdene av Irak.

- Denne situasjonen savner sidestykke og kom helt uventet, sa Redd Barnas programdirektør Aram Shakaram til NTB onsdag.

- Siden juni har det daglig kommet hundrevis eller tusenvis av mennesker. Folk som er drevet på flukt én gang, har måttet flykte på nytt når konflikten har forverret seg, sa han ifølge NTB.

 

LOVER STØTTE: Statsminister Erna Solberg lover at Norge vil gi støtte til den prikære humanitære situasjonen i Nord-Irak. Her sammen med avtroppende generalsekretær i NATO Anders Fogh Rasmussen møtes Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LOVER STØTTE: Statsminister Erna Solberg lover at Norge vil gi støtte til den prikære humanitære situasjonen i Nord-Irak. Her sammen med avtroppende generalsekretær i NATO Anders Fogh Rasmussen møtes Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer