Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge sender ikke kampfly til Syria

Kilder til Klassekampen.

 VIL IKKE SENDE FLY:  Ifølge Klassekampen er det ikke aktuelt for regjeringen å sende norske jagerfly til Syria. Foto: NTB Scanpix
VIL IKKE SENDE FLY: Ifølge Klassekampen er det ikke aktuelt for regjeringen å sende norske jagerfly til Syria. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke aktuelt å sende norske kampfly til Syria, sier politiske kilder til Klassekampen. Norge vil besvare USAs henvendelse først etter nyttår.

USA ba for to uker siden Norge bidra med jagerfly, spesialstyrker, logistikk eller sanitet i kampen mot ekstremistgruppen IS i Syria. Først over nyttår får amerikanerne sitt svar, og «sentrale kilder i regjeringen og på Stortinget» sier til Klassekampen at det er uaktuelt å sende norske fly for å bombe i Syria.

Den viktigste årsaken til dette skal være de norske F-16-flyenes tekniske tilstand. Det er også i tråd med det forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sa i høst, da Norge sendte soldater for å trene opp irakiske og kurdiske styrker.

- Vi vurderte det slik at Luftforsvaret ikke har kapasitet. Vi er inne i en overgang fra F-16-fly til F-35, og det er problemer med sprekkdannelser i F-16-vingene, sa Søreide til Aftenposten den gangen på spørsmål om det var aktuelt å sende norske fly.

Nå sier kilder til Klassekampen at dette fortsatt er regjeringens syn. Det vises blant annet til at det er nødvendig å beholde flykapasitet til å beskytte Norges grenser.

Selv om et er uaktuelt å sende kampfly, er det ikke avklart hva Norge kommer til svare amerikanerne om eventuelle andre bidrag. (©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media