Norge sender sivilt skip til Middelhavet

På plass 1. august eller før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske rederier kan på kort tid stille med skip dersom regjeringen vil bruke dem til redningsoppdrag i Middelhavet.

- Regjeringen må bare presisere hva slags skip den ønsker, sier Rederiforbundets administrerende direktør Sturla Henriksen til NTB.

Til tross for at forbundet har tilbudt hjelp, har det ikke vært noen kontakt med regjeringen mandag eller de siste dagene.

Regjeringen forbereder etter det NTB erfarer, en kunngjøring om et norsk maritimt bidrag til redningsarbeidet i Middelhavet.

Norge skal delta med et sivilt skip i operasjon Triton i Middelhavet. Skipet skal være på plass 1. august eller før.

Skipet vil være bemannet med sivilt personell, samt personell fra justis- og forsvarssektoren, opplyser Statsministerens kontor. Operasjonen skal i første omgang vare i seks måneder.

Dersom EU bestemmer seg for å utvide mandatet for Triton, vil Norge løpende vurdere relevante bidrag, heter det i en pressemelding.

- Jeg ser med stor bekymring på den vanskelige situasjonen i Middelhavet, og Norge må ta vår del av ansvaret for å hjelpe. Tragedien i helgen hvor flere enn 700 mennesker mistet livet, viser nok en gang hvor fortvilet situasjonen er for flyktninger som prøver å komme seg over til Europa, sier statsminister Erna Solberg (H).

Ikke bare grensekontroll Ifølge NRK har det europeiske grensekontrollbyrået Frontex bedt Norge bidra med ett norsk skip fra 1. august. Men det er for lenge å vente, mener Henriksen.

- Jeg håper Europa stiller med ressurser i god tid før det, for nå drukner folk allerede. Og jeg håper bidraget er del av en europeisk operasjon som ikke bare skal beskytte EUs grenser, men at den faktisk skal operere der folk drukner. Det er nær den libyske kysten, sier han.

Henriksen ser for seg at norske skip kan bidra med søk og redning og med å samle opp flyktninger og frakte dem til det europeiske fastlandet.

Norsk mannskap har allerede mye erfaring med redningsoperasjoner i Middelhavet, påpeker han. Siden i fjor har norske skip plukket opp over 5000 mennesker fordi de tilfeldigvis befant seg i nærheten.

Militært personell En utvidet europeisk operasjon i Middelhavet med norsk bidrag kan innebære både sikkerhetsmessige og juridiske utfordringer. Det kan også være aktuelt å utplassere militært personell på de sivile fartøyene.

- I en operasjon hvor det eventuelt skulle være ønskelig eller behov for det, må det avklares mellom myndighetene og det rederiet som faktisk stiller skip og mannskap til disposisjon. Men fra farvannene utenfor Somalia har vi erfaring med å ha både sivile og militære væpnede vakter om bord. Så dette skulle vi kunne håndtere på en god måte, sier han.

(NTB)