BESTEMT: Nå er alt klart for at norske soldater kan reise til Irak for å bidra til opptrening av irakiske styrker som kjemper mot IS i landet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BESTEMT: Nå er alt klart for at norske soldater kan reise til Irak for å bidra til opptrening av irakiske styrker som kjemper mot IS i landet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Norge sender soldater til Irak innen kort tid

Skal bidra i kampen mot IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ERBIL/OSLO (Dagbladet): Det ble i oktober kjent at Norge skal sende soldater til Afghanistan og Irak.

I dag har Forsvarsdepartementet lagt ut en pressemelding der de opplyser om at alle nødvendige avklaringer er gjort, og at Norge innen kort tid vil sende soldater til Irak. Styrkene skal sendes til treningssentre i de irakiske byene Erbil og Bagdad.

Forrige uke skrev VG at de norske soldatene vil reise til Irak i begynnelsen av april.

Etter det Dagbladet erfarer, vil soldatene være på plass i Erbil i Irak før april. De norske soldatene skal både bidra på treningssentre for soldater i både Erbil og Irak, bekrefter Forsvarsdepartementet. 

De norske styrkene skal bidra i den internasjonale koalisjonen mot IS, og 50 offiserer skal bidra med å trene og utdanne irakiske styrker. Forsvarsdepartementet presiserer at de norske styrkene ikke skal følge irakiske styrker i kamp.

Den norske styrken skal holde til i en stor, multinasjonal leir i Erbil, som nå er tyskledet.

Den internasjonale koalisjonen mot IS består nå av 60 land, og en kjernegruppe på 20 land, hvor Norge er med.

-ISIL utgjør en svært alvorlig trussel for sikkerhet og stabilitet i Irak og Syria. I tillegg har grupper og enkeltindivider som sympatiserer med ISIL gjennomført terrorhandlinger i allierte land og en rekke andre steder i verden. Det er viktig at koalisjonen bidrar til å hindre at ISIL fortsetter sin militære oppbygging og ideologiske propaganda, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i pressemeldinga.

Saken oppdateres