Norge sender soldater til Irak og Afghanistan

Norge skal sende 195 soldater til operasjoner i Irak og Afghanistan, bekrefter statsminister Erna Solberg (H) torsdag.

SENDER SOLDATER: 
Statsminister Erna Solberg (H), forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og utenriksminister Børge Brende (H) informerer media om Norges bidrag til de militære operasjonene mot IS i Irak og Afghanistan på en pressekonferanse på Statsministerens kontor i Oslo torsdag ettermiddag. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SENDER SOLDATER: Statsminister Erna Solberg (H), forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og utenriksminister Børge Brende (H) informerer media om Norges bidrag til de militære operasjonene mot IS i Irak og Afghanistan på en pressekonferanse på Statsministerens kontor i Oslo torsdag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke meningen at de 120 norske soldatene som sendes til Irak, skal i direkte kamp med styrker fra Den islamske staten (IS).

De skal i stedet bistå med kapasitetsbygging av irakiske sikkerhetsstyrker, sa Solberg på en pressekonferanse om Norges bidrag i innsatsen mot IS.

— Vi tar sikte på å delta ved et treningssenter i Erbil, samt med rådgivning og støtte til en irakisk sikkerhetsstyrke i Bagdad-området. Vi vil i begge tilfeller samarbeide tett med andre allierte bidragsytere. Formålet med bidraget er å styrke Iraks evne til å ivareta landets egen sikkerhet, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), som sammen med utenriksminister Børge Brende (H) også deltok på pressekonferansen.

Militære virkemidler nødvendig Statsministeren understreker at Irak har bedt det internasjonale samfunnet om hjelp, og at FN har kommet med flere appeller om slike bidrag.

— Vi har alle latt oss sjokkere av bildene og skildringene av menneskelige lidelser forårsaket av IS. Vi kan ikke sitte og se på at disse fortsetter, sa Solberg og la til at vi har et ansvar for å bidra til at islamistgruppens verdier og holdninger ikke sprer seg.

— Militære virkemidler er også nødvendig for å hindre deres fremmarsj.Søreide sier Norge har god erfaring med det arbeidet som skal gjøres i Irak.

— Norske styrker nyter stor respekt for det arbeidet som er gjort, og gjøres, i Afghanistan. Erfaringene fra dette arbeidet vil være svært relevant, sier hun.
Nytt oppdrag i Afghanistan Nettopp i Afghanistan skal Norge bidra med 75 soldater i Resolute Support Mission (RSM) til neste år, som etterfølger ISAF-styrken som avvikles i år.

— Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er fortsatt krevende, og det er viktig at vi forlater Afghanistan i best mulig stand til å ivareta egen sikkerhet. Landet må ikke falle tilbake til å bli et fristed for terrorister, sier forsvarsministeren.

Den norske kontingenten skal bestå av personell fra Forsvarets spesialstyrker, og innsatsen skal i hovedsak skje i området rundt hovedstaden Kabul.

— I den nye operasjonen vil de norske styrkene ha en mer tilbaketrukket rolle, og hovedoppdraget vil være trenings- og rådgiverfunksjon i leir, sier Søreide og legger til at de afghanske sikkerhetsstyrkene fortsatt har behov for støtte og rådgivning.Merutgiftene for de to oppdragene er beregnet til rundt 390 millioner kroner.

(NTB)