Norge sender stridsvogner til Ukraina

- Helt avgjørende, sier oberstløytnant.

NORSK BIDRAG: Norge skal sende stridsvogner av typen Leopard 2A4 til Ukraina. Foto: Lise Åserud / NTB
NORSK BIDRAG: Norge skal sende stridsvogner av typen Leopard 2A4 til Ukraina. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge sender stridsvogner til Ukraina. Det bekrefter forsvarsminister Bjørn Arild Gram overfor NRK.

- Norge støtter donasjonene. Og vi skal være med på det. Vi jobber så raskt vi kan for å stille opp for Ukraina. Norge har bidratt tungt gjennom 2022 og vil fortsette å støtte Ukraina i 2023, sier Gram.

Forsvarsministeren legger til at det dreier seg om Leopard-stridsvogner av typen 2A4.

Fra før har Tyskland lovet å gi Leopard 2-stridsvogner i våpenstøtte, noe flere europeiske land også har gjort. Samtidig gir Storbritannia Challenger-stridsvogner, mens USA trolig gir Abrams-stridsvogner.

- Helt avgjørende

Donasjonen av stridsvogner er en eskalering av den vestlige våpenstøtten og noe Ukraina lenge har bedt om. Reaksjonene på dette har vært krasse i Russland.

- Moderne stridsvogner er helt avgjørende for at Ukraina skal kunne ta tilbake okkuperte områder, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen.

Han legger til at Tysklands estimat om å levere stridsvogner i løpet av tre måneder, er en god indikasjon på tidsperspektivet for leveranser.

Onsdag kveld norsk tid bekrefter også president Joe Biden at USA sender 31 Abrams-stridsvogner til Ukraina. Under talen nevner Biden flere land som gjør ulike tiltak for å støtte Ukraina, inkludert Norge.

- Dette er ikke en offensiv trussel for Russland. Hvis russiske tropper returnerte til Russland, hvor de tilhører, ville krigen vært ferdig i dag. Det er det alle vil. En ende på krigen, sier Biden.

- Kan utgjøre stor forskjell

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ønsker president Joe Bidens beslutning om å sende Abrams-stridsvogner til Ukraina velkommen.

- De Nato-allierte står samlet i støtten til Ukrainas selvforsvar, skriver Stoltenberg i en Twitter-melding.

- Sammen med leveransene av britiske Challenger og tyske Leopard 2, kan dette utgjøre en stor forskjell i evnen til å slå Russland tilbake, fortsetter Nato-sjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer