Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge sender styrkebidrag til piratområdene i år

Sender Orion overvåkingsfly.

SKAL OVERVÅKE PIRATENE: Forsvarsminister Grete Faremo kunngjorde i dag at Norge sender Orion overvåkingsfly til Adenbukta.
Foto: Forsvaret / Scanpix
SKAL OVERVÅKE PIRATENE: Forsvarsminister Grete Faremo kunngjorde i dag at Norge sender Orion overvåkingsfly til Adenbukta. Foto: Forsvaret / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsminister Grete Faremo innkalte i dag til pressekonferanse.

Faremo sier at Norge allerede i løpet av 2011 vil sende et styrkebidrag til priatområdene i Øst-Afrika.

- Etter dialog med NATO har vi bestemt å sende et Orion maritimt overvåkningsfly, det er det er mest behov for, sier Faremo.

Flyet skal operere i et område på størrelse med Europa. Bidraget vil gå inn i en NATO-operasjon.

- Piratvirksomheten har forverret seg, sier Faremo.

- Virksomheten pågår over et såpass stort havområdet og oppgaven deres blir da å overvåke dette. Vi har erfaring med med å overvåke store havområder langs norskekysten og vi har den kapasiteten NATO ber om, sier Faremo.

Hva slags bidrag Norge eventuelt sender neste år, er foreløpig uklart.

Hun sier de har lyttet til redernæringen som har krevet at Norge skal engasjere seg i piratbekjempelsen.

På den korte pressekonferansen fikk ministeren spørsmål om hvorfor Norge ikke sender fregatter.

- NATO ønsker i første omgang fregatter med helikopterplass, det har ikke Norge i dag. Det er nødvendig å bidra raskt og helikopterplass er noe vi ikke ville fått på plass på så kort tid, sier Faremo.

Forsvaret regner med at Orion-flyet vil være operativt i piratland en gang i september/oktober. Oppdraget vil vare i cirka tre måender. Bidraget vil inneholde et mannskap på mellom 20 og 30 personer.

Prislappen vil ligge et sted mellom 30 og 32 millioner kroner, noe de varsler de ville komme mer tilbake til i revidert nasjonalbudsjett.

- Dette er bra. Det langvarige presset fra opposisjonen og næringen har ført frem, sier leder i utenriks- og forsvarskomiteen Ine Marie Søreide (H) til Dagbladet.

Ifølge NTB går det om lag 20 000 skip gjennom dette havområdet årlig. Rundt tusen norskkontrollerte skip går gjennom området, og om lag halvparten av dem fører norsk flagg.

For øyeblikket holdes 26 skip med omkring 550 sjøfolk fanget av pirater.

Dagbladet kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media