Norge sier nei til å ta imot kjemiske våpen

Har hatt samtaler med USA.

HEKTISKE DAGER:  Norges nye utenriksminister, Børge Brende (H), på sitt nye kontor på Utenriksdepartementet. Nå er det klart at Norge ikke vil ta imot kjemiske våpen fra Syria. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
HEKTISKE DAGER: Norges nye utenriksminister, Børge Brende (H), på sitt nye kontor på Utenriksdepartementet. Nå er det klart at Norge ikke vil ta imot kjemiske våpen fra Syria. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har sagt nei til å ta imot kjemiske stridsmidler fra Syria for destruering, opplyser utenriksminister Børge Brende (H) på en pressekonferanse i dag.

- Norge og USA har i løpet av de siste ukene hatt inngående samtaler og har utvekslet viktig informasjon om muligheten for å destruere Syrias kjemiske våpen i Norge. Konklusjonen er at Norge ikke er det best egnede sted for å destruere disse våpnene, opplyser Brende.

Brende viser til korte tidsfrister, noe som gjør at Norge ikke ville ha fått tid til å gjennomføre arbeidet, og han viser til at Norge mangler tekniske fasiliteter.

- Det har ikke vært noen lett konklusjon å trekke, for er det noe nordmenn og Norge har lyst til å bidra med, er det destruksjon av våpnene. Derfor skal det ikke stå på Norge å bidra på andre fronter hvor det er mer egnet at vi bidrar, sier Brende til NTB.

Utenriksministeren sier konklusjonen er tatt i samråd med USA, som først kom med forespørselen om Norge kan bistå i arbeidet med å destruere kjemiske stridsmidler fra Syria.

- Hovedpoenget er at vi har blitt enige med USA, som har kommet med forespørselen, om at Norge bedre kan bidra på andre områder, økonomisk, med personell, inspektører og å støtte opp om OPCWs arbeid, enn å forsere en destruksjon i Norge, sier Brende.

Dagbladet er på pressekonferansen og kommer tilbake med mer.

(NTB)