Norge sier nei til båtmigranter

EU har to ganger i år bedt Norge om hjelp til å få relokalisert migranter som er plukket opp i Middelhavet. Svaret har begge ganger vært nei.

MIGRANTER: Migranter, de fleste her fra Eritrea, hopper i vannet fra en overfylt trebåt under en redningsoperasjon i Middelhavet utenfor kysten av Libya i 2016. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix
MIGRANTER: Migranter, de fleste her fra Eritrea, hopper i vannet fra en overfylt trebåt under en redningsoperasjon i Middelhavet utenfor kysten av Libya i 2016. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det får NTB bekreftet fra Justis- og beredskapsdepartementet. Det er EU-kommisjonen som har kommet med forespørslene til Norge.

- Ved vurderingen ble det blant annet lagt vekt på at relokalisering kan øke insentiver for personer uten beskyttelsesbehov til å legge ut på reise over Middelhavet, og at det kan bidra til å opprettholde et marked for smuglerne, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen.

Han forklarer at det Norge ønsker seg, er en forpliktende og permanent fordelingsordning der alle europeiske land er med.

Det kom også tilsvarende forespørsler til Norge i 2018. Da sa Norge ved én anledning ja, noe som førte til at sju migranter fra redningsbåten MV Lifeline ble relokalisert fra Malta til Norge.

Norge skal ikke ha blitt spurt om å ta imot migranter fra Sea-Watch 3.

Denne redningsbåten fikk stor oppmerksomhet da kaptein Carola Rackete i juni trosset politiets ordrer og la til kai på Lampedusa utenfor Italia med 40 migranter om bord.

Finland, Frankrike, Luxembourg, Portugal og Tyskland har gått med på å ta imot migranter fra båten, som tilhører en tysk hjelpeorganisasjon og seiler under nederlandsk flagg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer