Coronavaksine:

Norge sier nei til vaksinegrep

Internasjonalt diskuteres det flere mulige grep for å kunne vaksinere flere på kortere tid. Norge fraråder slike snarveier, og anbefaler å holde seg til de instruksene som foreligger.

COVID-19: Smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm om coronavaksinen. Video: Marthe S. Lien / Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 59 000 +383
innlagt 132 -21
døde 522 +5
påvist smittet 95 600 000+514.0K
døde 2 040 000 +9.3K
Se mer

Norske helsemyndigheter sier nei til forslag om snarveier for å kunne vaksinere flere personer på kortere tid. Internasjonalt vurderes det for eksempel å kombinere vaksiner, endre på doser og utvide perioden fra første til andre dose.

- Alt dette er interessant å følge med på. Men EMA, FDA og de vitenskapelige komiteene som gir råd til myndigheter, er alle negative til slike løsninger, og mener at alle bør holde seg til planen, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

- Bakgrunnen for dette er at det ikke fins dokumentasjon for hvilken beskyttelse man får over tid, og spesielt ikke hos eldre, hvis man avviker fra dette.

- Kunne det likevel ha vært aktuelt å vurdere slike løsninger dersom smittesituasjonen var betydelig verre i Norge?

- Ja. Og vi ser at en del av de landene som har valgt å gå bort fra den planen, har en verre smittesituasjon. Noen av dem har også antakeligvis dårligere tilgang på vaksine, og vil ikke kunne vaksinere så store andeler av befolkningen.

SIER NEI: Helseminister Høie og FHI-direktør Stoltenberg sier nei til snarveier knyttet til vaksinering i Norge. Foto: Torstein Bøe / NTB
SIER NEI: Helseminister Høie og FHI-direktør Stoltenberg sier nei til snarveier knyttet til vaksinering i Norge. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Storbritannia-grep

Helseminister Bent Høie sier at det ikke er noen tvil blant fagekspertisen om at det er best å gjennomføre vaksineringen i henhold til instruksene, slik som man planlegger i Norge.

- Slik som smittesituasjonen er i Norge nå, mener jeg også at det er riktig å gjøre det på denne måten. Men det er andre land omkring oss som har en helt annen og mye vanskeligere smittesituasjon, som kan gjøre andre avveininger. Det har jeg forståelse for, sier Høie til Dagbladet.

Pfizer har testet et regime med to vaksinedoser som settes med tre ukers mellomrom. Moderna har også testet et regime med to doser, men disse dosene skal settes med fire ukers mellomrom.

Storbritannia registrerer rekordhøye smitte- og dødstall, og har på bakgrunn av dette åpnet for å avvike fra anbefalt vaksineintervall. Der har det blitt besluttet at man kan vente inntil tolv uker før man setter den andre dosen av coronavaksinene. På denne måten kan man sette den første vaksinedosen hos mange flere på mye kortere tid.

VAKSINEN: Camilla Stoltenberg, Direktør i Folkehelseinstituttet, sier at vi vil har kommet langt til sommeren, og at vi kan være i mål med vaksineringsprosessen om ni måneder. Reporter: Mats Rønning. Video: Emilie Rydning Vis mer

Risiko

Vi vet mye om vaksinenes effekt i opptil tre til fire uker etter første dose, opplyser overlege Sara Watle ved Folkehelseinstituttet. Men vi vet ikke noe om effekten fra uke 4 til 12.

- Risikoen er at flere blir syke med covid-19 mellom første og andre dose dersom man forlenger dette intervallet, sier Watle.

Hun opplyser at det også kan være fornuftig i visse situasjoner.

- I England har de anbefalt å utsette andre dose inntil tolv uker etter første dose. Og grunnen til det, er at de har en veldig annerledes situasjon enn Norge. De har høyt smittepress, stor belastning på helsevesenet og begrenset med vaksinedoser. Strategien deres innebærer at de vil få en utilfredsstillende beskyttelse inntil andre dose er satt. Men det kan som sagt være fornuftig i visse situasjoner.

SVARER: Espen Nakstad svarte på Dagblad-lesernes spørsmål. Han ber folk passe på dette symptomet. Vis mer

Halve doser

Både Pfizers og Modernas vaksiner har blitt godkjent til bruk mot covid-19 i Norge. Watle opplyser at de kan vise til henholdsvis 95 og 94 prosents effektivitet mot symptomatisk covid-19. De kan også vise til god effekt blant personer over 65 år.

- Vi anbefaler ikke at man bruker halve doser. I studiene som er gjort, får særlig de eldre dårligere immunrespons med halve doser, sier Watle.

FØLGER SITUASJONEN: - Vi må få ned smitten for at vinteren og våren skal bli lettere, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet, samtidig som han forsvarer regjeringens strenge tiltak. Video: Andresen og Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Kombinasjon

Mange land vil vaksinere befolkningen sin med forskjellige covid-19-vaksiner. I tillegg til Pfizer og Moderna er det også ventet at AstraZeneca/Oxford-vaksinen og Janssen-vaksinen vil bli godkjent i løpet av første kvartal av 2021. Men FHI anbefaler ikke å vaksinere én person med forskjellige vaksiner.

- Vi anbefaler heller ikke at man bytter, altså bruker et produkt til dose én og et annet til dose to, fordi det er det ikke dokumentasjon for foreløpig. Men dette er selvfølgelig noe vi må revurdere dersom situasjonen og kunnskapen endrer seg, sier Watle.

Norge får tilgang på vaksiner mot covid-19 gjennom EUs avtaler, via Sverige. Vaksinekoordinator Richard Bergstrøm har tidligere opplyst om at avtalene sikrer Norge 2,5 millioner doser av Pfizer-vaksinen, 1,9 millioner doser av Moderna-vaksinen og 3,3 millioner doser av AstraZeneca/Oxford-vaksinen. Dermed har Norge avtaler om 7,7 millioner vaksinedoser, som er nok til å vaksinere 3,85 millioner nordmenn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer