Norge signerer avtale mot våpeneksport

Norge signerer FNs nye våpenhandelsavtale som Nord Korea, Syria og Iran stemte nei på.

VIL STYRKE AVTALEN: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener FNs våpenhandelsavtale er et steg i riktig retning, men trenger mer arbeid. Foto: Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
VIL STYRKE AVTALEN: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener FNs våpenhandelsavtale er et steg i riktig retning, men trenger mer arbeid. Foto: Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Statssekretær Gry Larsen (Ap) undertegner i dag avtalen på vegne av Norge i New York, et første skritt før avtalen kan settes ut i livet.

Avtalen innebærer blant annet et forbud mot eksport av våpen hvis det er fare for at de vil bli brukt til folkemord, krigsforbrytelser, organisert kriminalitet eller av terrorister.

Da avtalen ble vedtatt i FNs hovedforsamling 2. april, var både den norske regjeringen og humanitære organisasjoner enige om at teksten var svakere enn ønsket.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kaller avtalen for «et viktig skritt i riktig retning», men legger ikke skjul på at det trengs mer arbeid for å sikre at den blir et effektivt virkemiddel mot væpnet vold.

- I årene framover vil vi arbeide for å styrke avtalen, sier Eide i en pressemelding.

- Norge bør avstå fra å selge til allierte Humanitære organisasjoner påpeker at de vil følge nøye med på hvordan norske myndigheter selv forholder seg til avtalen.

- Norge bør gjøre noen grep hjemme. Norsk regelverk er nok i tråd med avtalen, men praksisen som Norge har med ikke å stille spørsmål ved hvordan allierte bruker våpnene som Norge selger, bør endres, sier Hilde Wallacher, rådgiver i Kirkens Nødhjelp, til NTB

Hun mener Norge bør avstå fra å selge våpen til allierte hvis det er risiko for at de vil bruke våpnene i strid med menneskerettighetene eller selge de videre til land som kan tenkes å gjøre det.

Håper på internasjonal norm 50 land må ratifisere avtalen før den trer i kraft. Det vil si at loven må vedtas i 50 lands nasjonalforsamlinger og bli en del av landenes nasjonale lovverk.

Det vil kunne ta opptil flere år, og uansett vil den ikke gjelde for land som Russland og Kina ettersom de lot være å stemme for avtalen i hovedforsamlingen.

At kun tre land stemte imot - Syria, Iran og Nord-Korea - betyr at avtalen likevel kan få stor betydning, mener Wallacher i Kirkens Nødhjelp.

Hun håper det vil utvikle seg en internasjonal norm som det blir politisk kostbart å bryte, slik det har gjort med landminekonvensjonen.

(NTB)

SIGNERER FOR NORGE: Statssekretær Gry Larsen (Ap) undertegner i dag en ny våpenhandelsavtale utarbeidet av FN.
Foto: Hans Arne Vedlog
SIGNERER FOR NORGE: Statssekretær Gry Larsen (Ap) undertegner i dag en ny våpenhandelsavtale utarbeidet av FN. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer