Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge sikret innsettelsen av Bush

Norsk rakettsystem satt inn for å beskytte Washington DC da presidenten ble gjenvalgt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge Befalets Fellesorganisasjon (BFO)og Økonomisk rapport har det fram til 23. februar vært strengt hemmelig at vesentlige deler av sikkerheten for den amerikanske hovedstaden under gjeninnsettelsen av president George W. Bush ble hentet fra Norge.

Fire NASAMS-rakettbatterier fra Kongsberg Defence & Aerospace ble satt inn for å beskytte luftrommet over Washington DC da president Bush avla eden 20. januar i fjor.

Den norske våpenprodusenten ble kontaktet sommeren 2004, og fikk svært kort tid til å levere varene. De fire rakettbatteriene samt to kommando- og kontrollbatterier måtte være på plass og tilpasset amerikanske spesifikasjoner innen tre måneder.

Ifølge BFO er NASAMS-batteriene fremdeles i drift for å beskytte presidenten og den amerikanske statsmakten i Washington DC.

Årsaken til at det norske rakettsystemet er så etterspurt, er at det er svært mobilt og effektivt for å oppdage og skyte ned lavt- og hurtigflyvende objekter som droner, kryssermissiler og fly. Dette er terrormidler amerikanske myndigheter frykter å bli utsatt for etter terrorangrepene 11. september 2001.

Det norske systemet utfyller det tradisjonelle missilforsvaret USA har bygget opp, som i større grad er skreddersydd for å skyte ned ballistiske missiler.

Siden 2003 har USA samarbeidet tett med Kongsberg, og forsvarsindustrigigantene Raytheon og Boeing er inne som tunge partnere i NASAMS-utviklingen.

Det er Kongsbergs egne folk som driver opplæring av amerikanske soldater, og et ukjent antall rakettbatterier er satt inn i antiterrorberedskapen på det amerikanske kontinentet.

TEXAS: Kongsberg Defence & Aerospace er tungt inne i det amerikanske antiterrorforsvaret med sitt NASAMS-rakettsystem. Her testskytes systemet i president Bush sin hjemstat Texas i 2002. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvarets Mediesenter
TEXAS: Kongsberg Defence & Aerospace er tungt inne i det amerikanske antiterrorforsvaret med sitt NASAMS-rakettsystem. Her testskytes systemet i president Bush sin hjemstat Texas i 2002. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvarets Mediesenter Vis mer
BESKYTET: Fire batterier ble hastebestilt fra Kongsberg til Washington DC for å beskytte presidenten under innsetningen 20. januar 2005.
ANTITERROR: Under innsetningen av Bush for hans andre presidentperiode fryktet man at terrorister ville benytte fly, fjernstyrte fly eller raketter. Det skulle det norske rakettsystemet beskytte mot. Systemet er fremdeles i drift i den amerikanske hovedstaden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!