Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge sjef for FN-soldatene

NEW YORK (Dagbladet): Med bare sju norske soldater i fredsbevarende oppdrag for FN har Norge overtatt formannskapet i komiteen for FNs fredsbevarende oppdrag, med et budsjett på 35 milliarder kroner i året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har dette ledervervet i ett år fram til utløpet av året, da Norges periode i Sikkerhetsrådet er over. Dette vervet er det andre store og arbeidskrevende oppdraget Norge påtar seg i den toårige perioden i Sikkerhetsrådet. Fra før leder Norge, ved ambassadør Ole Petter Kolby, komiteen som forvalter FNs sanksjoner mot Irak.

I går offentliggjorde generalsekretær Kofi Annans pressetalsmann, Fred Eckhard, at ambassadør Kolby i slutten av februar skal lede en delegasjon til Etiopia og Eritrea der FN har en fredsbevarende styrke på 4200 soldater.

Under besøket vil den kommisjonen som har arbeidet med å trekke grensa mellom disse to landene, offentliggjøre resultatet av sitt arbeid. Den 100 mil lange grensa er aldri tidligere blitt formelt fastlagt.

Krevende verv

Det er nestkommanderende ved den norske FN-delegasjonen, ambassadør Wegger Strømmen, som 4. januar i år ble valgt til å utøve det norske formannskapet i komiteen med ansvar for FNs fredsbevarende oppdrag.

- Det er et arbeidskrevende verv, der den tyngste og største fredsbevarende operasjonen er mandatet i Sierra Leone der FN holder mer enn 17000 soldater. I dag er dette en glemt konflikt for mange, til tross for de omfattende grusomhetene som fant sted der, sier ambassadør Wegger Strømmen til Dagbladet.

FN-oppdraget i Kongo er det andre, svært vanskelige, som FN-komiteen har ansvaret for. Vanskelighetene skapes av konfliktens karakter, de enorme avstandene og Kongos elendige infrastruktur.

Flest i Afrika

FN har 47000 soldater i fredsbevarende tjeneste verden over. Den tyngste innsatsen finner sted i Afrika. Bangladesh og Pakistan har de største kontingentene i tjeneste med over fem tusen soldater hver. Australias kontingent på 1400 soldater er den klart største «vestlige» kontingenten. Norge har bare sju soldater, 23 observatører og 48 politifolk i FN-tjeneste i dag.

Norges utenriksminister Jan Petersen beskriver valget av Norge til dette formannskapet som en «tillitserklæring», spesielt i lys av det omfattende budsjettet som disse operasjonene har innenfor FN.

En utfordring

- Er det blitt vanskelig å få styrker til FNs fredsbevarende operasjoner?

- Enkelte steder er det en utfordring. Kongo er et eksempel på det. Først og fremst er det arbeidskrevende, sier ambassadør Strømmen.

- Innebærer den svake deltakelsen fra industrialiserte land at disse landene foretrekker andre former for militær innsats slik at tida har løpt fra FNs fredsbevarende styrker?

- Tida har i hvert fall ikke løpt fra FNs fredsbevarende styrker i den perioden Norge skal ha dette formannskapet, sier ambassadør Strømmen.

Den største endringen i løpet av perioden vil trolig finne sted med oppdraget i Øst-Timor, der landet får sin selvstendighet 20. mai i år, og FNs styrkenærvær vil deretter få en ny form.

FN-ANSVAR: Norge har overtatt ledelsen for 47000 soldater i FNs fredsbevarende styrker, men for øyeblikket er bare sju av disse norske. Det største oppdraget er i Sierra Leone (bildet), hvor FN har mer enn 17000 soldater.
Hele Norges coronakart