- Norge skal betale

Det ville kostet Norge noen titalls tusen ekstra å dekke all medisinsk behandling for sårede ukrainske soldater. Men regjeringen sier nei. I dag har Venstre fått nok, og legger opp til å overkjøre Støre og co. i Stortinget.

I STRID: Ukrainske soldater kan få behandling på norske sykehus - men beløpet opp til frikortgrensa får de vær så god hoste opp selv. Foto: AP Photo/Kostiantyn Liberov
I STRID: Ukrainske soldater kan få behandling på norske sykehus - men beløpet opp til frikortgrensa får de vær så god hoste opp selv. Foto: AP Photo/Kostiantyn Liberov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kunne i sommer fortelle at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) stanset behandlingen av sårede ukrainske soldater.

Dette var etter at Utenriksdepartementet først sa ja til behandling, og dermed måtte soldatene vente fire uker før de fikk lov til å slippe inn på norske sykehus, kunne Dagbladet avsløre.

VG skrev i forrige uke at Norge også har sagt nei til å ta regninga for denne behandlingen.

- Medevac-pasienter har de samme helserettighetene som andre ukrainske personer med midlertidig kollektiv beskyttelse og den øvrige befolkningen i Norge, og vi fant det derfor ikke nødvendig å innføre en slik særordning, uttalte regjeringen til avisa.

Vil overkjøre

Men det kan det nå bli slutt på.

Venstre-leder Guri Melby vil i dag bruke Stortinget til å overkjøre regjeringen. Hun bekrefter overfor Dagbladet at hun nå vil be regjeringen selv dekke egenandelen for ukrainske soldater.

- Regjeringen har nektet å tilby gratis behandling for sårede ukrainske soldater i Norge, som gjør at flere av de som kjemper for sin frihet i Ukraina må behandles i andre land. Det mener jeg er en feilvurdering av regjeringen og i denne saken har unødvendig byråkrati gått i veien for skikkelig behandling av folk som trenger det, sier Melby til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer