MØTTE ERNA: I dag har NATO-sjef Jens Stoltenberg møtt det politiske Norge. Etter en arbeidslunsj med statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide hold Solberg og Stoltenberg en pressekonferanse. Solberg takket Stoltenberg for hans lederskap av NATO i en krevende tid, mens Stoltenberg takket for Norges bidrag til NATO. POOL
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
MØTTE ERNA: I dag har NATO-sjef Jens Stoltenberg møtt det politiske Norge. Etter en arbeidslunsj med statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide hold Solberg og Stoltenberg en pressekonferanse. Solberg takket Stoltenberg for hans lederskap av NATO i en krevende tid, mens Stoltenberg takket for Norges bidrag til NATO. POOL Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Norge skal bidra til NATO-kommandoenheter i Estland, Latvia og Polen

Erna Solberg lover økte forsvarsbudsjetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg sa på en pressekonferanse i ettermiddag at Norge vurderer å bidra til Natos missilforsvar.

- Vi er medlem i NATO og vært med på vedta det. Det kan være aktuelt for Norge å bidra. Vi går nå gjennom og ser på hva som kan være vårt bidrag, sa Erna Solberg.

Solberg varslet også at Norge vil stille med stabspersonell til NATOs nye kommando- og kontrollenheter i Estland og Latvia, samt tilby å stille stabspersonell til hovedkvarteret i Polen.

Solberg og NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, holdt en felles pressekonferanse i ettermiddag etter Stoltenbergs tre dager lange besøk i Norge.

17 milliarder En av Stoltenbergs hovedoppgave som NATOs generalsekretær er å passe på at medlemslandene følger opp sitt eget vedtak fra toppmøtet i Wales om å økte forsvarsbudsjettene.

Medlemslandene vedtok å øke budsjettene til 2 prosent av landenes bruttonasjonalbudsjett (BNB). Det innebærer ifølge beregninger Forsvarets forskningsinstitutt har gjort 17 milliarder mer til det norske forsvaret.

Statsminister Erna Solberg lovet at forsvarsbudsjettene skal øke, men mente hun ikke kunne komme med løfter for 10 år.

- Det er vel litt ambisiøst at jeg skal være statsminister i 10 år framover. Men jeg mener at vi skal løfte forsvarsbudsjettene. Vi kommer itl å trenge fornyelse, men også nytt utstyr, sa Solberg.

Møtte Siv Stoltenberg startet dagen med et møte med finansminister Siv Jensen. Deretter ble han tatt imot på Stortinget av stortingspresident Olemic Thommessen. I møtet med forsvars- og utenrikskomiteen fikk NATO-sjefen løfter om økte forsvarsbudsjetter framover.

- Hvilket nivå vi havner på må vi komme tilbake til når vi skal diskutere langtidsplanen for Forsvaret. Men de aller fleste politiske partier i Norge har vedtatt høye ambisjoner for Forsvaret, sa utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap) til NTB etter møtet.

Glad for signaler - Jeg er veldig glad for de signalene jeg får i Norge, for det bekrefter at Norge står bak det Norge var med på å vedta for få måneder siden på NATOs toppmøte. Det handler om at vi både skal omstille og modernisere NATOs og Norges forsvar og i tillegg investere i vår felles sikkerhet, sier NATO-sjefen.

Han slo fast at Norge viktig bidragsyter til NATO.

- Jeg startet besøket i nord fordi det er viktig for Norge, men også viktig for NATO. I en tid hvor det er mye fokus på usikkerhet i øst og sør, er det viktig at vi opprettholder oppmerksomheten om nordområdene, sa Stoltenberg.

- Defensiv opprustning Han avviser at opprustning og hard retorikk bidrar til økt spenning og våpenkappløp.

- Alt det vi gjør er defensivt, det er forholdsmessig og det er innenfor de internasjonale avtaler og forpliktelser Norge og NATO har inngått, sier Stoltenberg.

Russland har tredoblet Han peker på at Russland har tredoblet sitt militærbudsjett, samtidig som de tilsvarende budsjettene i europeiske NATO-land har gått jevnt nedover.

- Vi ønsker jo samarbeid, vi ønsker avtaler om nedrustning og vi vil fortsatt jobbe for avspenning og nedrustning. Men vi må samtidig håndtere at vi lever i en situasjon der vi ser at det er en mer utrygg verden, og må svare på det, sier han.

Møtte Lavrov Han mener det ikke er noen motsetning mellom en fast holdning, et sterkt forsvar og dialog.

- Tvert imot er den erfaringen jeg tar med meg fra Norge at sterkt forsvar og NATO-alliansen var den plattformen Norge trengte for å ha dialog og samarbeid med Russland. På samme måte mener jeg et sterkt NATO er en god plattform for dialog og samarbeid med Russland. Jeg har hatt møte med utenriksminister Sergej Lavrov, og kommer til å ha det, sier han.

Solberg og Stoltenberg ble spurt om flyktningekrisa rundt Middelhavet utgjør et sikkerhetspolitisk problem.

Flyktningekrisa - Det er først og fremst en menneskelig trageide. Flyktningekrisa er ikke et sikkerhetspolitisk problem, men årsakene har jo med sikkerhetspolitikk å gjøre. NATO bidrar til mer stabilitet i de landene flyktningene kommer fra, sa Stoltenberg.

- Vi løser ikke noen sikkerhetspolitiske problemer ved å ta imot flyktninger. Derfor er det en kjent sak at jeg mener det er viktig å bidra i nærområdene for å styrke den sosiale og økonomiske situasjonen der. FNs Høykommissær har fått for lite penger, sa Solberg.

Hun ønsket ikke å kommentere at Frp har brutt forhandlingene om mottak av syriske flyktninger på Stortinget.

- Disse forhandlingene foregår på Stortinget, så det kommenter jeg ikke det,sa Solberg.

Hyggelig gjensyn Stoltenberg syntes åpenbart det var hyggelig å være tilbake på Stortinget og møte tidligere kolleger i utenriks- og forsvarskomiteen.

- Jeg har jo vært medlem av denne komiteen, riktignok med litt ujevnt oppmøte fra min side, så jeg var glad for å være med på et helt sammenhengende møte, sa en smilende Stoltenberg til NTB