Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge skal halvere utslippene på ti år

Regjeringen skjerper klimamålene i Parisavtalen.

SKAL KUTTE: Miljøminister Sveinung Rotevatn (V) la fram Norges forsterkede klimamål for 2030. Video: NTB Vis mer

Det melder klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V), finansminister Jan Tore Sanner (H) og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på en pressekonferanse.

- Norge skal kutte 50 prosent - opp mot 55 prosent - fram til 2030, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn på pressekonferansen.

Kuttene meldes inn til FN og Norge er ifølge Rotevatn det eneste vestlige landet som overholder fristen som går ut søndag for å oppdatere klimamålene. Ifølge Parisavtalen skal landene som er med oppdatere målene sine hvert femte år.

Mener verden trenger håp

Kuttet på 50 prosent gjelder både kvotepliktig og ikke-kvotepliktig sektor.

I Klimakur 2030, som kom forrige fredag, fikk regjeringen forslag fra fagetatene om hvordan Norge kan kutte 50 prosent i ikke-kvotepliktig sektor fram til 2030.

Ikke-kvotepliktig sektor er transport, landbruk, avfall og bygg og anlegg, mens industrien er koblet på EUs kvotesystem.

- Noen sier at det ikke betyr noe hva Norge gjør. Det er et håpløst budskap. Er det noe verden trenger nå, er det håp, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på pressekonferansen.

Frp slakter klimamålene

- Når regjeringen i dag varsler forsterkede klimamål er det nok et bevis på at det er symbolpolitikken som er det viktigste i klimapolitikken, skrivermiljøpolitisk talsmann Jon Georg Dale i Frp i en epost til Dagbladet.

Dale er kritisk, og mener at dette vil føre til at det blant annet blir dyrere å være bilist i Norge.

- Når regjeringen nå melder inn en økt forpliktelse skjer det uten at vi vet noen ting om hva dette koster, om det bidrar til reduserte globale utslipp, eller hva det betyr for norske arbeidsplasser. Det er bare å gratulere Venstre med en ny seier over fornuften sier Dale.

Rotevatn: Vi gjør som Dale

Norge er påkoblet EUs klimapolitikk og vil være avgjørende for at målene skal bli virkelighet, sier klimaminister Rotevatn.

- Hvorfor skal vi tro på dere denne gangen?

- Fordi denne gangen har vi ikke bare sagt hva vi har lyst til å nå, men også vedtatt regler om å gjennomføre kutt sammen med EU i ikke-kvotepliktig sektor. Vi kommer til å få et utslippsbudsjett fra 2021 til 2030 - og det er ikke frivillig. Det må vi gjøre.

- Frp sier at dere ikke vet hva dette vil koste, om det gir reduksjon i globale utslipp og dere vet ikke konsekvensen for norske arbeidsplasser. Hvor mye kommer dette egentlig til å koste?

- Vi vet hva vi gjør. Vi har veldig flinke folk både i finansdepartementet og andre plasser, som regner på slike ting. Det er ingen eksakt vitenskap å si når nok folk kjøper elbil eller mange nok kjøper elferje, men vi har grunn til å tro at dette er fullt ut gjennomførbart uten at vi reduserer norsk konkurransekraft. Folk vil få bedre liv - ikke verre, sier klimaministeren.

- Så det kommer ikke til å gå utover norsk økonomi å halvere utslippene på ti år?

- Vi tror det som går mest utover norsk økonomi er hvis vi er klimapassive og ikke utvikler et konkurransedyktig næringsliv for framtida. Da Jon Georg Dale var samferdselsminister var han veldig opptatt av å bestille elferjer og ikke dieselferjer, selv om dieselferjen var litt billigere. Jeg tror han valgte å gjøre det fordi det styrker norsk næringsliv og utvikler teknologi vi kan selge. Slik Dale tenkte der, tenker regjeringen på veldig mange områder, sier Rotevatn.