Norge skal lede etterforskningen

OSLO/BERGEN (Dagbladet.no): Etterforskningen i «Bow Eagle»-saken skal ledes av Norge. I tillegg skal den norske påtalemyndigheten ta ut eventuell tiltale, og saken vil føres for norsk rett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble klart etter en samtale mellom det norske og franske utenriksdepartementet i går.

- Det er enighet om at Norge har eksklusiv strafferettsjurisdiksjon på det norske fartøyets handlinger på åpent hav. Det er et ansvar vi har som flaggstat, sier avdelingsdirektør Ståle Risa i UDs rettsavdeling til Dagbladet.no.

Det betyr i klartekst at etterforskningen skal ledes av norsk politi, tiltale skal tas ut av norsk påtalemyndighet og en eventuell rettssak skal føres for norsk rett.

Inspiserer i dag

- Samtidig er vi åpne for et konstruktivt samarbeid. Hvordan det skal gjennomføres, må vi vurdere.

Båten ble holdt i arrest i Frankrike, men fikk etter hvert dra videre Rotterdam i Nederland. Den norske sjøfartsinspektøren John Ramsøy er allerede på plass i Rotterdam, og vil inspisere skipet i dag.

Det blir første gang norske myndigheter får gå om bord og gjøre undersøkelser selv.

I ettermiddag reiser også politiinspektør Svein Erik Krogvold og to etterforskere til Rotterdam. De skal være til stede ved sjøforklaringen i morgen.

Stakk av

Det var sju mennesker om bord på fiskeskøyta «Cistude» da den ble truffet av det norske skipet. Sammenstøtet var et mysterium i mange timer, før det ble klart at den norske kjemikalietankeren «Bow Eagle» hadde truffet en gjenstand i Biscayabukta.

Mistanken gikk fort i retning av at den norske kjemikalietankeren hadde rent fiskeskøyta i senk.

I går måtte det norske rederiet innrømme at mannskapet på båten hadde stukket av fra ulykken. Fire mennesker mistet trolig livet.

TIL NORGE: Rettsoppgjøret etter kollisjonen skal føres i Norge.