Norge skal styres fra hotell

Under toppmøtet i Oslo skal Norge styres fra Grand Hotel. Både statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Knut Vollebæk flytter inn sammen med sine rådgivere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed bor de blant de gjestende utenlandske statslederne og kan møte dem til samtaler når som helst.

De utenlandske statslederne, med statsminister Ehud Barak fra Israel og palestinernes president Yassir Arafat i spissen, skal bo på Grand sammen med sine tallrike medarbeidere. Unntaket er president Bill Clinton fra USA og hans store følge, som skal bo på Plaza hotell ved Jernbanetorget.

På løpende bånd

For statsministeren og utenriksministeren blir dette to døgn hvor de skal ta imot utenlandske politiske ledere på løpende bånd. Det blir tosidige samtaler med utsendinger fra hvert land. I tillegg gjelder det møter som man bare må ta på sparket i forbindelse med fredsprosessen i Midtøsten, der Norges regjering fortsatt ønsker å spille en rolle.

Bondevik og Vollebæk har egne rom på Grand for å kunne være til stede hele døgnet og sove på hotellet etter behov. To møterom står også klare til bruk for statsministeren og utenriksministeren for at de skal kunne føre samtaler med ulike gjester samtidig. Begge to bringer med seg sine nære rådgivere til hotellet.

Dermed flyttes i praksis statsministerens kontor og utenriksministerens sekretariat midlertidig til hotellet.

«Norsk gjestfrihet»

Også russernes statsminister Vladimir Putin og utenriksminister Igor Ivanov bo på Grand. De er viktige gjester i Norge. I det tosidige forholdet er det særlig nordområdene som er viktig. Samtidig, mens Norge leder Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), er Russlands politikk på Balkan og i Tsjetsjenia av stor interesse.

«Norsk gjestfrihet» har med dette fått et nytt innhold: Når utenlandske gjester kommer til Norge, flytter Bondevik og Vollebæk inn hos gjestene.