Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge skriker etter arbeidskraft

17 000 stillinger står ledig i Norge, men utlendinger som vil jobbe må vente i flere måneder på svar på søknaden om arbeidstillatelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år behandler utlendingsdirektoratet omtrent 25 000 søknader om arbeidstillatelse i Norge. Gjennomsnitt behandlingstid for disse søknadene er to måneder, melder NRK. Søknadene må innom andre instanser, blant annet politiet, før utlendingdirektoratet avgjør om utlendingene får jobbe i Norge.

- Vi skulle gjerne ha behandlet søknadene fortere, men vi må og huske at det tar tid å ansette nordmenn, sier Henriette Munkeby i utlendingdirektoratet til NRK

Arbeidsdirektør Ted Hanisch mener at Norges problem i tillegg til for lang behandlingstid, er at norske myndigheter har for strenge språkrav til de forskjellige ekspertene som vil til Norge.

- Vi må la de forskjellige arbeidsgiverene selv bestemme hvilke språk-krav som skal stilles til de som skal jobbe for dem, sier Ted Hanisch til NRK.