Norge skuffet over klima-avtale

KYOTO, Japan (NTB): - Norge er skuffet over at klima-avtalen ikke tar nok hensyn til forskjellene mellom land, sa miljøvernminister Guro Fjellanger i sitt innlegg på klimakonferansen i Kyoto i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Klimakonvensjonen fra Rio-konferansen slår fast at vi må ta hensyn til forskjeller i utgangspunkt, økonomisk struktur og ressursbase. Norge er skuffet over at det har vært så vanskelig å bygge disse prinsippene inn i Kyoto-avtalen, sa miljøvernministeren.

  Hun brukte store deler av sitt fem-minutters innlegg til å argumentere for differensiering og rettferdig byrdefordeling, det vil si ulike klimamål for forskjellige industriland.

Senere

Hva slags mål Norge vil ta på seg, vil hun opplyse senere i uka, etter at flere av bitene i klima-avtalen er kommet på plass, sa Fjellanger til norske journalister etter innlegget.

  Det ser ut til at klima-avtalen vil inneholde en eller annen form for differensiering. Men den vil bli basert mer på politisk vilje og forhandlinger, enn på objektive kriterier. Den vil trolig også bli smalere enn Norge i utgangspunktet ønsket.

 Null-mål?

  Kompromissforslag som har sirkulert på konferansen, har antydet at Norge må stabilisere sine utslipp på 1990-nivå.

 Fjellanger vil ikke kommentere forslaget, mens Høyres Jan Tore Sanner, en av de fem stortingsrepresentantene som følger forhandlingene, mener selv en null-målsetting kan bli ganske tøff for Norge.

  Jens Stoltenberg tror derimot en stabilisering kan være innen rekkevidde, dersom Norge får gjennomslag for kravet om å få med alle seks klimagasser.

- Bred tilslutning

Miljøvernministerens innlegg var ellers preget av velkjente norske posisjoner, til Stoltenbergs tilfredshet:

  - Det er bra at det er bred politisk oppslutning om forhandlingsmandatet i en sak som er så viktig for Norge, både som miljønasjon og energinasjon. Tilslutningen til forhandlingsmandatet er faktisk bredere nå enn da Thorbjørn Berntsen presenterte det samme opplegget for Stortinget i vår, sier Stoltenberg.

  Fjellanger på sin side mener innlegget ikke inneholdt noe hun ikke også kunne stått for for fire år siden.