«Putins favoritt»:

- Norge?
Skyt dit!

TV-vert og journalist Vladimir Solovjov leker med tanken på å bombe Norge, ettersom vi er hjemlandet til Nato-leder Jens Stoltenberg. - Helt urealistisk, betrygger pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug.

«SKYT»: Her blir Jens Stoltenberg og Norge tema i programmet «Kveldstid med Vladimir Solovjov», på den statseide kanalen Russia-1. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uttalelsene til den russiske TV-verten og propagandisten - som omtales som Putins favoritt - falt under det svært populære programmet «Kveldstid med Vladimir Solovjov» på statlig, russisk TV.

Solovjov og hans gjester har nærmest gjort det til en vane å komme med svært aggressive og krigshissende kommentarer.

I programmet snakker Solovjov og paneldeltakerne om hvor enkelt det vil være å ramme land som har gitt bort våpensystemer til Ukraina.

- Frankrike står helt nakne nå, takket være Macron, sier Solovjov med referanse til den franske presidentens våpenstøtte til Ukraina.

Dernest pensler den populære propagandisten inn på Nato-leder Jens Stoltenberg.

- Hvor er Stoltenberg fra? Norge? Skyt dit! Er han dansk, er han nordmann? spør Solovjov.

Deretter sier den populære TV-verten at Russland burde «banke på dørene» til land som er i opposisjon til Russland.

- Er dere frekk mot oss? Still opp, og ta et steg fram i rekka, sier han og sikter til at vestlige land som støtter Ukraina ikke deltar direkte i kamphandlinger.

I samme program som trusselen mot Norge faller, diskuterer Solovjov og gjesten effekten en «tilfeldig plassert» atombombe i Atlanterhavet kan ha på De britiske øyer.

- Urealistisk

Den pensjonerte generalløytnanten og Ukraina-eksperten Arne Bård Dalhaug er ikke overrasket over uttalelsene til Solovjov og kompani.

- Jeg anser det for å være helt urealistisk, men det føyer seg inn i rekken av helt uansvarlige uttalelser russiske politikere har kommet med overfor Norge, sier Dalhaug til Dagbladet om trusselen.

UREALISTISK: Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener uttalelsene langt på vei er russisk indremedisin. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UREALISTISK: Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener uttalelsene langt på vei er russisk indremedisin. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- De skal jo bruke atomvåpen på Storbritannia og Tyskland og gud vet hva, legger han til.

Dalhaug mener at det ikke er oppsiktsvekkende at slike ord faller på statlig, russisk TV.

- Det er helt utrolig hva som blir sagt på disse programmene, sier han.

- Bør vi ta det på alvor?

- Jeg blir ikke noe mer bekymret for at det skal skje, men det man bør ta på alvor er at Norge har en nabo som har mistet det meste av gangsynet politisk og på andre måter, sier den pensjonerte generalløytnanten.

Dalhaug mener retorikken til Solovjov i aller størst grad er rettet mot den russiske sivilbefolkningen.

- Jeg tror dette er beregnet som indremedisin i Russland. Det er sikkert også et fåfengt forsøk på å påvirke vestlige land til å trappe ned støtten til Ukraina, sier han og legger til:

- Det vitner om at de har null forståelse for hvordan støtten funker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer