DIREKTE: Utenriksministeren og forsvarsministeren redegjør direkte fra Stortinget om Norges deltakelse i Libya i 2011. Video: Stortinget Vis mer

Libya-redegjørelse for Stortinget

Norge slapp 600 bomber over Libya. Nå blir rapporten lagt fram i Stortinget

Omstridt og omdiskutert: I dag skal utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) redegjøre for Stortinget om Norges deltakelse i Libya-krigen i 2011.

Følg redegjørelsen direkte nå i videoen øverst i artikkelen.

Redegjørelsen har lenge vært etterspurt, og blant annet har SV karakterisert det de mener er manglende åpenhet og debatt om krigsdeltakelsen i Libya som både uholdbart og uforsvarlig.

Etter lang tids tautrekking ble det våren 2017 bestemt at den norske Libya-deltakelsen skulle evalueres.

Rapporten ble lagt fram i september i fjor og konkluderer med at den rødgrønne regjeringen med Jens Stoltenberg (Ap) i spissen i det store og hele fulgte lover og regler da Norge besluttet å sette inn bombefly i Libya i våren 2011. Det hadde da brutt ut et opprør mot landets diktator Muammar Gaddafi.

Utvalget ble ledet av tidligere utenriksminister Jan Petersen (H).

Krigen i Libya endte med at Gaddafi ble styrtet og drept etter 40 år ved makten.

Foreslår umiddelbar debatt

Først nesten åtte år senere skal de folkevalgte diskutere om det var riktig av Norge å gå inn i Libya-krigen. De seks norske kampflyene som deltok i NATO-operasjonen, slapp nær 600 bomber mot ulike mål i Libya.

En mulighet er at redegjørelsen behandles i utenriks- og forsvarskomiteen, men Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Stortinget må ta diskusjonen i plenum umiddelbart etter redegjørelsen.

– Det å gå til krig er en ekstremt alvorlig avgjørelse. Rødt vil foreslå debatt i plenum for å lære av feilen det var å gå inn i NATOs krig for regimeskifte mot Libya, sier Moxnes.

Lite kunnskap

I rapporten heter det at den rødgrønne regjeringen hadde for dårlige kunnskaper om Libya i 2011, og at det var «åpenbart at andre allierte hadde regimeendring som mål, og at norske myndigheter kjente til dette». Dette ble tilbakevist av Stoltenberg så sent som i september i fjor.

– Vi visste mer enn nok, sa den nåværende NATO-sjefen, som mener det ville vært en dramatisk beslutning å la være å delta.

– Da hadde vi risikert å være vitne til at verdenssamfunnet var passive til at Gaddafi-regimet fortsatte overgrepene og drapene på sivile i Libya, mener han.

– Feil premiss

I november stilte Moxnes spørsmål i Stortinget til utenriksminister Søreide, som i 2011 var leder av utenriks- og forsvarskomiteen, om hvor mye hun visste om planene om regimeendring. Moxnes har tidligere beskrevet Norges militære deltakelse i Libya i 2011 som «en naivitet med katastrofale følger» og har krevd at Stortinget beklager til Libyas folk.

– Det er nødvendig å rydde kraftig i premissene. Det Libya-rapporten peker på, er at det underveis i operasjonen kan ha blitt klarere at det kom til å bli resultatet. Men det å påstå at man på den tiden hadde en uttalt målsetting å drive «regimeskiftekrig», det mener jeg er et feil premiss, svarte Søreide.

SV-leder Audun Lysbakken har tidligere hevdet at FN-mandatet ble misbrukt av NATO, og at krigen utviklet seg fra å beskytte sivile til å bli en krig for regimeendring, noe som førte til at SV snudde i synet på Libya-krigen.

SELGES TIL HØYSTBYDENDE: CNN dokumentere i denne videoen slavehandel i Libya. Video: CNNVis mer Vis mer Vis mer