UFORANDRET: Selv om Norge sletter Kongos gjeld vil dette ikke innvirke på situasjonen til Tjostolv Moland (svart trøye) og Joshua French.
Foto: Tore Bergsaker/DAGBLADET.
UFORANDRET: Selv om Norge sletter Kongos gjeld vil dette ikke innvirke på situasjonen til Tjostolv Moland (svart trøye) og Joshua French. Foto: Tore Bergsaker/DAGBLADET.Vis mer

Norge slettet Kongos gjeld på 143 millioner

Dette får likevel ingen konsekvenser for Joshua French og Tjostolv Moland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo: De to nordmennene har sittet fengslet i Kisangani, øst i Den demokratiske republikken Kongo i to og et halvt år. Begge er dømt til døden flere ganger, men norske myndigheter har fått forsikringer om at dødsstraffen ikke vil bli fullbyrdet.

Fredag i forrige uke bestemte Kongen i statsråd at all gjeld Kongo har hatt til Norge skal slettes. Landet har totalt skyldt Norge 143 millioner kroner.

Økonomisk program
Å benytte ordningen med gjeldssletting som brekkstang for å hjelpe de to nordmennene ut av fengselet i Kisangani, har ikke vært et tema. Å fjerne landets gjeld inngår i et økonomisk program Norge deltar i sammen med 18 andre land, opplyser Utenriksdepartementet.

- Skulle enkeltland la være å innfri sin del av avtalen på grunn av bilaterale forhold, ville det svekke ordningen. Det ville dessuten vært usolidarisk overfor de andre landene som bidrar i den internasjonale slettingen, sier kommunikasjonssjef Trond Viken til NTB.

French og Moland har fått mange ulike signaler i fengselet. Både overflytting til hovedstaden Kinshasa og soningsoverføring til Norge har vært diskutert, men uten at det gitt noen resultater.

(NTB)