Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge smuglet millioner

Regjeringen har ved hjelp av Norsk Folkehjelp formidlet millionbeløp til uavhengige medier og opposisjonsgrupper i Serbia. Pengene er brakt inn og overlevert i dypeste hemmelighet. - Vi har operert i grenseland for alminnelig diplomati, innrømmer statssekretær Espen Barth Eide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barth Eide roser Norsk Folkehjelp for den kreativitet de har vist for å få pengene fram. De to siste årene er 11 millioner kroner formidlet til uavhengige aviser, radio- og nettjournalister i Serbia, til studentorganisasjonen Otpor og til andre opposisjonelle grupper i Serbia.

Disse gruppene har spilt en viktig rolle i det folkelige opprøret som veltet Slobodan Milosevic torsdag kveld.

- Folkehjelpa har tradisjoner for å støtte direkte opp under demokratiske bevegelser, tradisjoner som skriver seg tilbake til den spanske borgerkrigen og som var svært viktig under Norges støtte i kampen mot apartheid i Sør-Afrika, sier Eide.

Han understreker at pengene fra regjeringen ikke har gått direkte til de politiske opposisjonspartiene i Serbia.

Hemmelig kanal

Norsk Folkehjelps støtte til fredsorganisasjoner og uavhengige medier på Balkan startet midt på 90-tallet. Etter Kosovo-krigen har arbeidet for opposisjonen mot Slobodan Milosevic i Serbia og Montenegro stått i fokus.

- Vårt mål har vært å bygge opp under de demokratiske kreftene i Serbia, men vi har valgt å ligge lavt med denne støtten i frykt for at regimet ville slå ned på gruppene vi støtter og bruke den i propagandaen sin, sier Halle Jørn Hanssen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

- Hvordan har dere fått pengene inn?

- Det ønsker jeg ikke kommentere, men vi har hatt god nytte av vår erfaring i støttearbeidet for ANC under aparheidregimet i Sør-Afrika, sier Hanssen.

I Sør-Afrika ble store pengesummer smuglet inn i landet og gitt til gruppene som kjempet mot apartheidregimet.

Demokratihjelp

Norge har brukt bistandspenger aktivt for å støtte opposisjonen i Serbia. Opposisjonsbyer har fått asfalt og fyringsolje, studenter har fått stipender og norske organisasjoner har drevet et omfattende humanitært hjelpearbeid i landet.

Tidligere utenriksminister Knut Vollebæk fikk i fjor høst overtalt Jugoslavias utenriksminister Zivadin Jovanovic til å åpne grensene for humanitær hjelp til byene styrt av den demokratiske opposisjonen.

- Vi har villet vise at demokrati lønner seg, sier Eide.

Regjeringen har bevilget 75 millioner til prosjekter i Serbia i år. Dagbladet erfarer at det også har vært omfattende kontakt mellom utenriksminister Thorbjørn Jagland og ledende opposisjonspolitikere. Jagland skal flere ganger ha snakket med Vojislav Kostunica som nå blir Jugoslavias nye president.

Før valget lovet Jagland 135 millioner i hjelp til Jugoslavia, dersom Kostunica ble valgt.

FIKK PENGER: Studenter i Otpor-bevegelsen gikk i spissen for det folkelige opprøret mot Milosevic og fikk hemmelig støtte fra Norge. Her under en demonstrasjon 4. oktober.