- Norge snart vestens Kuwait

Næringslivsmannen Christian Thommessen (44) spår dramatiske konsekvenser for mange norske husholdninger, som følge av det han kaller manglende interesse for ny verdiskapning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Denne utviklingen vil bare skyte fart. Vi blir en kjedelig klientstat som lever på staten og av å klippe håret på hverandre, hevder Thommessen.

Siviløkonomen og næringslivsmannen var en av få som spådde at it-boomen var ei boble som ville sprekke. Han fikk rett.

- Familier må flytte

Nå spår han altså dramatiske konsekvenser for norske husholdninger.

- Norge har mangel på arbeidskraft og en attraktiv valuta og er derfor dømt til høy kronekurs, til høyt rentenivå og til høy lønnsvekst. Det betyr at eksportrettet industri vil bli nærmest rasert. Denne utviklingen, som allerede er i gang, og som tydelig er politisk villet, vil bare fortsette. Distriktene kommer til å gå på en skikkelig smell etter hvert som industribedrifter og verft blir borte. Tar man med alle nedleggelsene som kommer i landbruket, nærmer vi oss 100000- 150000 jobber som vil forsvinne i løpet av de nærmeste åra. Totalt vil i hvert fall 300000- 400000 mennesker bli berørt av disse endringene. Familier blir nødt til å flytte, folk må finne seg nye jobber. Konflikten distrikt- bysentra vil bli sterkere. Enda flere blir offentlig ansatt eller går over på trygd, spår Thommessen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.