Soner i French-fengsel:

Norge snur om ut­transportert eks-barnesoldat

Vedtaket om avslag på asylsøknaden til en kongolesisk mann (42) er i Oslo tingrett blitt kjent ugyldig. For tiden soner han i Ndolo-fengselet i Kongo.

SKREKKFENGSEL: Mannen sitter fengslet i Ndolo-fengselet - samme fengsel som Joshua French og Tjostolv Moland sonet i seks år. Foto: NTB Scanpix
SKREKKFENGSEL: Mannen sitter fengslet i Ndolo-fengselet - samme fengsel som Joshua French og Tjostolv Moland sonet i seks år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2016 ble en tidligere kongolesisk barnesoldat sendt tilbake til Kongo, etter å ha oppholdt seg i Norge i ti år. I Kongo ble han fengslet, og har sonet i samme fengsel som Joshua French og Tjostolv Moland sonet i seks år.

Nå har tingretten konkludert med at mannen har rett til beskyttelse i Norge.

I en ny dom fra Oslo tingrett har vedtaket om avslag på asylsøknaden til den nå 42 år gamle mannen blitt kjent ugyldig, samt at Utlendingsnemnda dømmes til å betale 109 000 kroner i erstatning for sakskostnader.

Mannens forsvarer i advokatfirmaet Tveter og Kløvfjell, Trygve Tveter, og hans kollega advokatfullmektig Sanan Mahmood, har lenge kjempet for en omgjøring av vedtaket fra 2010.

- Nå må vi avvente om regjeringsadvokaten vil anke avgjørelsen. Vi håper staten ikke vil gjøre dette, for når vi har en endelig dom, vil vi umiddelbart starte arbeidet og bruke ressurser på mulighetene vi har for å få ham tilbake til Norge, sier Tveter til Dagbladet.

- Overfylt

En av vitnene i saken var mora til Joshua French, Kari Hilde French. I retten vitnet hun om soningsforholdene i Ndolo-fengselet.

- Han soner i det samme fengselet som Joshua sonet i, men i hovedavdelingen – som er absolutt overfylt. Der er det stor smittefare og risiko for å få sykdommer, sier hun.

Hun forteller at mannen og sønnen, Joshua French, aldri sonet samtidig i fengselet i Kinshasa.

Barnesoldat

I intervju i forbindelse med asylsøknad i 2006 fortalte den kongolesiske mannen at han fryktet forfølgelse fra kongolesiske myndigheter på grunn av sin tilknytning til en opprørsgruppering - og sin tilknytning til et politisk parti.

Han forklarte også at han ble rekruttert som soldat da han var 15 år gammel, og at han like før han flyktet til Norge hadde en lederposisjon og ledet i underkant av 5000 soldater.

Retten konkluderer med at det er noenlunde sannsynlig at mannen har hatt en rolle i opprørsgruppen, men bestrider forklaringen om at han skal ha hatt en lederposisjon.

VOLDTEKTSMANN - MOT SIN VILJE: «Pitshou» var selv med på å voldta som våpen. Han sier soldater tvang ham til å voldta seks eller syv kvinner i Kasai Sentral sør i Kongo. Foto/video: Ghislain Massotte / Leger Uten Grenser Vis mer

Sendt ut

I 2010 fattet Utlendingsnemnda (UNE) endelig vedtak om avslag på mannens asylsøknad, samt at de fire ganger besluttet å ikke omgjøre vedtaket - seinest i 2017.

Mannen sendte deretter flere klager på vedtaket.

I desember 2015 vurderte UNE det dit hen at det ikke forelå dokumentasjon eller andre opplysninger i saken som tilsa at mannen fylte vilkårene for en oppholdstilatelse.

Den 22. februar 2016 ble han uttransportert av norske myndigheter til byen Goma øst i Kongo.

Fengslet

Knappe to måneder seinere, den 14. april 2016 sendte mannens advokat Trygve Tveter et brev til UNE med overskrift «HASTER (MULIG TORTUR)».

I brevet framkom det opplysninger fra klientens ektefelle om at mannen hadde vært fengslet i Kongo siden uttransporten fra Norge.

Tveter opplyste UNE året etter om at klienten satt fengslet i Ndolo-fengsel i Kinshasa og at helsetilstanden hans var dårlig. Ifølge hans advokater er han siktet for å motvirke myndighetene og risikerer dødsstraff, heter det i dommen.

«Staten mener man ikke kan legge til grunn at saksøker har hatt en slik CNDP-bakgrunn som han forklarer seg om. Hans begivenhetsnære forklaring er vag, og strider med seinere bevis/forklaringer han har gitt.»

«Staten mener også saksøker generelt framstår med lav troverdighet i saken. Han har flere ganger forklart seg uriktig eller inkonsistent for myndighetene», heter det i dommen.

- Spesiell

Retten kom likevel fram til at vedtaket skulle omgjøres.

- Saken er spesiell fordi Utlendingsnemnda ifølge retten har tatt alvorlig feil i sin framtidige sikkerhetsvurdering av en person som er returnert til forfølgelse og tortur i sitt hjemland. Det hører ved til sjeldenhetene at man har bevis for at norske myndigheter har gjort dette, sier advokat Tveter til Dagbladet.

For klienten er saken spesielt trist, fortsetter han.

- Ifølge rapportene vi får, er han sterkt svekket både fysisk og psykisk - og det verste er at han sitter i dette fengselet fortsatt.

Tveter har fortsatt ikke fått formidlet tingrettens dom til klienten, men sier han vil gjøre det i kveld eller i morgen.

Klienten har sittet i flere forskjellige fengsler i Kongo, ifølge Tveter.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 14.12.2013 KONGO 2013: Drapsdømte Joshua French forteller om livet i militærfengselet Ndolo i Kongo. Det er den sterkestes rett som gjelder, ifølge French. Video: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

Vitnet

Kari Hilde French sier til Dagbladet at hun er fornøyd med rettens avgjørelse.

- Det er en riktig avgjørelse, slik jeg ser det, sier French.

Hun forteller at mannen tok kontakt med henne for første gang i Norge da sønnen Joshua French og Tjostolv Moland ble fengslet i Kongo.

- Da var det flere kongolesere i Norge som kontaktet meg fordi de gjerne ville hjelpe meg, og han var en av dem, forteller hun.

Hun sier at mannen da også fortalte henne at han hadde ei fortid som barnesoldat i hjemlandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer