- Norge spiller på lag med terrorister

Simon Wiesenthal-senteret anklager norske myndigheter for å spille på lag med terrorister, og det norske folk for skinnhellighet, arroganse og fullstendig mangel på forståelse for hva som skjer i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det voldsomme utfallet kommer som et svar på den norske kritikken av Israels okkupasjon av palestinske byer, og overgrep mot den palestinske sivilbefolkningen.

Senteret reagerer særlig sterkt på uttalelsene fra flere av medlemmene av Nobelkomiteen, som har sagt at de angrer på fredspristildelingen til Shimon Peres.

- Vi hørte ingenting fra Norge eller Nobelkomiteen da israelske sivile ble slaktet i synagoger, under påskefeiringen, på handlesentre og i pizza-restauranter. Vi så ingen masseprotester med krav om å ta prisen fra terrorismens gudfar. Nå hører vi i stedet at komiteens medlemmer angrer på at de ga prisen til Shimon Peres, skriver Wiesenthal-senteret i et brev til statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Skinnhellighet

Brevet er ført i pennen av senterets nestleder, rabbineren Abraham Cooper, som stiller spørsmål ved Norges «tradisjon av fasthet og rettferdighet».

Han viser i den sammenheng også til kravet om boikott av israelske varer som enkelte har reist i Norge.

- Disse holdningene og handlingene avslører en viss grad av skinnhellighet, arroganse og fundamental mangel på forståelse for fakta på bakken i det hellige land, skriver Wiesenthal-senteret i brevet som er undertegnet rabbineren Abraham Cooper.

- På lag med terrorister

- Israel vil inngå fred med sine naboer når man finner partnere som virkelig er interessert, ikke i landets tilintetgjørelse men i å leve i fred og verdighet, side ved side, skriver han videre.

- Herr statsminister, den dag vil bare rykke nærmere når land som Norge slutter å spille på lag med terrorister som utgir seg for å være frihetskjempere, og i stedet stiller seg solidarisk med Israels rett til selvforsvar, tordner Cooper i brevet til Bondevik.

Wiesenthal-senteret ble grunnlagt av den i dag 92 år gamle nazijegeren Simon Wiesenthal i 1977, og vier seg til «minnet om holocaust, forsvar av menneskerettigheter og det jødiske folk».

Senteret oppgir å ha 400.000 medlemmer, og har foruten sitt hovedkvarter i Los Angeles også kontorer i Jerusalem, New York, Miami, Toronto, Paris og Buenos Aires.

Les Wiesenthal-senterets utspill her