Norge sprekker

En stadig mektigere Oslo-elite ignorerer erfaringen og kyndigheten til folk utover i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 10.12.07 skreiv John O. Egeland at Norge som samfunn slår sprekker. Det handler om dype kulturkonflikter mellom befolkningsgrupper og om en kulturell maktforskyvning i retning av urbane verdier. Han skreiv: «Det dreier seg om en elitisme med en antifolkelig profil der brede samfunnslags meninger oppfattes som reaksjonær populisme. Vi aner tilbakekomsten av et aristokratisk samfunnssyn som uttrykker elitens følelse av å være moralsk og kunnskapsmessig overlegen.»

Disse spørsmål gjelder egentlig hvem som har kontra skal ha makt i Norge. Egeland tar innsiktsfullt tak i disse spørsmål, men han tar feil når han som hovedgrunn til utviklingen skriver: «Den velutdannede middelklassen har dratt stigen opp etter seg og fra sin nye tronstol utøver den betydelig kulturell makt».

Egeland bommer når han gir de velutdanna skylden for at Norge sprekker. Ingen data viser at de velutdanna har mindre forståelse enn andre for viktigheten av at folk har tillit til hverandre og til samfunnets institusjoner. Min erfaring er at godt utdanna mennesker - enten de har fått utdanninga på universitetet eller i livets skole - nettopp ser hvor viktig samarbeid og tillit mellom by og land og mellom mennesker fra ulike grupper og yrker er for landet vårt. Dessuten: Undergravinga av det norske prosjektet bygd på fellesskap og jevnbyrdighet er et resultat av maktbruk, og dagens Norge kjennetegnes av at de velutdanna har overraskende liten makt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer