Norge står alene: Danmark snur og stenger ikke FM-nettet

Norge står dermed fremdeles igjen alene med full satsing på DAB som digital kringkasting.

BEHOLDER FM: Danmark velger ikke å gå bort fra FM-nettverket for å gå for samme DAB-løsning som Norge. Foto: LDWYTN / Shutterstock / NTB scanpix
BEHOLDER FM: Danmark velger ikke å gå bort fra FM-nettverket for å gå for samme DAB-løsning som Norge. Foto: LDWYTN / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Danske politikere har jobbet med et medieforlik denne våren, der et av forslagene var å stenge FM-nettet. Dette blir likevel ikke noe av i denne omgang, melder dansk TV2.

I april ble det kjent at FM-nettet ville bli stengt i 2021, men nå har politikerne snudd, opplyser Dansk Folkepartis medietalsmann, Morten Marinus, samt flere regjeringskilder til avisa.

Biler avgjørende

Kritikere av DAB i Danmark har pekt på at en stenging av FM-nettet vil ramme bilistene hardt, og det er minst to millioner biler uten tilgang på DAB i nabolandet vårt i sør.

FM-nettet kan nå tidligst bli stengt i 2023, og de danske politikerne har vedtatt at minst halvparten av radiolyttingen må være digital før det kan skje.

- Det vil kaste bileiere ut i radiotaushet og etterlate dem med en milliardregning har Torben Kudsk i danske NAF tidligere uttalt til TV 2.Det gjør imidlertid ikke Danmark nå, og Norge står dermed fortsatt igjen som det eneste landet i verden som har slukket FM for å satse på DAB som digital kringkastingsteknologi.

DAB-rot i Norge

Selv om mange land har bygd ut eller er i ferd med å bygge ut det nye digitale nettverket, er Norge fremdeles alene om å ha slukket hele FM-signalet for riksdekkende radioer og kommersielle stasjoner.Dette betyr at bortimot 20 millioner FM-radioer i landet kan ha blitt gjort ubrukelige.Per Morten Hoff, IT-konsulent og tidligere leder av IKT-Norge, har full forståelse for Danmarks valg om ikke å stenge hele FM-nettverket.- DAB har ikke vært en suksess i Norge, mener han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer