«Norge stemmer over hvordan de skal bruke oljerikdommen»

Valget sett med utenlandske øyne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Internasjonale medier fulgte opptellingen etter valget i Norge i går med spenning. Kampen mellom de blå-gule og de rød-grønne var i fokus,, og før det ble klart at de rød-grønne danner regjering, bar kommentarene preg av usikkerheten om regjeringssituasjonen. «Norway election too close to call» rapporterte AP til blant andre jamaicanske medier, men danske Jyllandsposten skrev om en norsk «valggyser». «Norway poll a cliffhanger» skrev australske Courier-Mail.

- Pøser penger inn i generøst velferdssystem 

Men der norske medier var mer fokusert på politikerne, konsentrerte engelske og amerikanske medier seg om politikken. Striden var spisset til å dreie seg om lavere skatter kontra mer velferd. Dekningen var preget av en undring over at rike Norge skal bruke enda mer på velferd, og mellom linjene fremstilles Norge som et litt pussig land.


- Norge stemmer over hvordan bruke all oljerikdommen» skriver
The Independent småironisk.

Og videre:

- Det norske opposisjonspartiet nådde makten i det oljerike landets stortingsvalg i går, ifølge meningsmålinger, etter å ha oppmuntret velgere til å pøse penger inn i det allerede generøse velferdssystemet.

- Typisk Skandinavia

Merkbart ironisk er også skribenten til New York Times:

- Under Herr Bondeviks skjøre koalisjon av kristendemokrater, konservative og liberale, opplevde Norge vekst, og tredobling av aksjemarkedet siden 2003 på grunn av høy oljeeksport. Lånerentene falt markant, folks personlige inntekter økte og FN kåret Norge til verdens beste land å leve i. Men «letting the good times roll» er vel ikke akkurat i Skandinavisk ånd. Selv om prisen er høyere skatt, virker nordmennene innstilt på å beskytte eller utvide sykeordningen, fødselspermisjonen, subsidierte barnehageplasser og gratis høyskoleundervisning, skriver avisa, som også frykter at den nye regjeringen kan komme til å virke «smått irriterende» på Bush-administrasjonen.

SÅ RIKE, OG ENDA VIL DE HA MER: Mellom linjene sukker utenlandske skribenter over det norske valget.