Nobels fredspris

Norge stemte mot Nobels fredsprisvinnernes viktigste seier

Ville ikke støtte atomvåpen-forbud.

STEMTE MOT: Norge, her representert ved statsminister Erna Solberg, stemte mot FN-forslaget om et atomvåpen-forbud. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STEMTE MOT: Norge, her representert ved statsminister Erna Solberg, stemte mot FN-forslaget om et atomvåpen-forbud. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet/NTB): I dag vant Den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen (ICAN) Nobels fredspris.

Kampanjen får prisen for sitt arbeid med å rette oppmerksomheten mot enhver bruk av atomvåpen, samt for arbeidet med å få på plass et forbud mot kjernefysiske våpen.

Den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen (ICAN) vant sin viktigste seier i oktober 2016. Da vedtok FN et forbud som ikke bare omfattet bruk av atomvåpen, men også utvikling, produksjon, kjøp og lagring.

- Denne traktaten vil ikke eliminere atomvåpen over natten. Men den vil etablere en kraftig, ny internasjonal rettslig standard, stigmatisere bruk av atomvåpen og tvinge stater til å øyeblikkelig begynne å ruste ned, sa ICAN-direktør, Beatrice Finn om forbudet som møtte motstand fra Nato og Norge.

- Skaper ikke nei

Utenriksminister Børge Brende (H) hadde følgende å si om hvorfor Norge ikke gikk inn for forbudet:

- En prosess for å forby kjernevåpen, som ikke støttes av noen av de landene som faktisk har slike våpen, skaper dessverre ikke fremgang.

Fire av fem av FNs sikkerhetsråds atommakter, Storbritannia, Frankrike, Russland og USA, stemte mot, mens Kina avsto fra å stemme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer