Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobels fredspris

Norge stemte mot Nobels fredsprisvinnernes viktigste seier

Ville ikke støtte atomvåpen-forbud.

STEMTE MOT: Norge, her representert ved statsminister Erna Solberg, stemte mot FN-forslaget om et atomvåpen-forbud. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STEMTE MOT: Norge, her representert ved statsminister Erna Solberg, stemte mot FN-forslaget om et atomvåpen-forbud. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): I dag vant Den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen (ICAN) Nobels fredspris.

Kampanjen får prisen for sitt arbeid med å rette oppmerksomheten mot enhver bruk av atomvåpen, samt for arbeidet med å få på plass et forbud mot kjernefysiske våpen.

Den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen (ICAN) vant sin viktigste seier i oktober 2016. Da vedtok FN et forbud som ikke bare omfattet bruk av atomvåpen, men også utvikling, produksjon, kjøp og lagring.

- Denne traktaten vil ikke eliminere atomvåpen over natten. Men den vil etablere en kraftig, ny internasjonal rettslig standard, stigmatisere bruk av atomvåpen og tvinge stater til å øyeblikkelig begynne å ruste ned, sa ICAN-direktør, Beatrice Finn om forbudet som møtte motstand fra Nato og Norge.

- Skaper ikke nei

Utenriksminister Børge Brende (H) hadde følgende å si om hvorfor Norge ikke gikk inn for forbudet:

- En prosess for å forby kjernevåpen, som ikke støttes av noen av de landene som faktisk har slike våpen, skaper dessverre ikke fremgang.

Fire av fem av FNs sikkerhetsråds atommakter, Storbritannia, Frankrike, Russland og USA, stemte mot, mens Kina avsto fra å stemme.

Det gjorde også India og Pakistan.

- Om man starter med forbud, får man ikke kjernevåpenstatene med seg. Da blir det ren markeringspolitikk, og det bringer oss ikke nærmere en verden uten atomvåpen. Man risikerer også å vanskeliggjøre arbeidet for nedrustning i andre forum, la Brende til.

Kritisk til regjeringen

I etterkant av ICAN-prisen, får regjeringens avgjørelsekritikk av SV-leder Audun Lysbakken. Han skriver følgende på Twitter:

- En fantastisk viktig og riktig fredspris. Gratulerer til @ICAN_Norge og alle som kjemper for forbud! Nå er det på tide at Norge skifte side.

Da Dagbladet konfronterer han med Brendes argumentasjon fra 2016, omtaler han den som elendig.

- Den egentlige grunnen er at den norske regjeringa ikke tør å utfordre USA. Det er trist. Norge har spilt en viktig rolle i tidligere nedrustningsprosesser, og bør spille en rolle i denne også, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!