Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk våpeneksport:

Norge stopper våpensalg til Emiratene

Organisasjoner har i flere år fryktet at norsk ammunisjon har blitt brukt i den blodige borgerkrigen i Jemen. Nå innfører Norge en midlertidig stopp av ammunisjon-salg til Emiratene. Igjen.

VOLDSOM KRIG: Siden våren 2015 har en saudi-ledet koalisjon kriget mot det Iran-støttede houti-regimet, som har kontrollen over hovedstaden Sanaa og områder vest i Jemen. Norge har solgt A- og B-materiell til Emiratene, noe de har høstet sterk kritikk for. Nå suspenderer Norge salg av A-materiell til Emiratene. Foto: Scanpix
VOLDSOM KRIG: Siden våren 2015 har en saudi-ledet koalisjon kriget mot det Iran-støttede houti-regimet, som har kontrollen over hovedstaden Sanaa og områder vest i Jemen. Norge har solgt A- og B-materiell til Emiratene, noe de har høstet sterk kritikk for. Nå suspenderer Norge salg av A-materiell til Emiratene. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Suspensjon av eksportlisenser til De forente arabiske emirater». Slik er tittelen på pressemeldingen til Utenriksdepartementet i dag.

- Norge har generelt et meget strengt lovverk og tilsvarende retningslinjer for eksport av våpen, ammunisjon og annet militært utstyr. Det har siden 2010 vært åpnet for salg av våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater. Det har ikke vært, og er ikke, åpnet for salg av våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

​Utenriksdepartementet viser til at etter en «helhetlig vurdering av situasjonen i Jemen og av den økende risikoen knyttet til De forente arabiske emiraters militære engasjement i Jemen, besluttet Utenriksdepartementet 19. desember 2017 å suspendere gyldige lisenser for A-materiell (våpen og ammunisjon) til De forente arabiske emirater».

Slutt på ammunisjonssalg

UD skriver videre at nye eksportlisenser av A-materiell til De forente arabiske emirater vil i denne situasjonen ikke bli innvilget.

Det er ikke første gang at Norge har innført en midlertidig stopp av A-materiell-salg til Emiratene.

- Utenriksdepartementet har siden januar 2016 valgt å inntil videre holde tilbake ytterligere utførsler av ammunisjon som kan anvendes med fare for brudd på humanitærretten i Jemen, sa Frode Overland Andersen, kommunikasjonsdirektør i Utenriksdepartementet, i en mail til Dagbladet i april 2016.

«Utviklingen i den væpnede konflikten i Jemen høsten 2017 har vært alvorlig, og det er stor bekymring for den humanitære situasjonen», skriver UD.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!