Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge stopper

Norge har Europas dyreste diesel. Hvis ikke avgiften på diesel straks senkes med minst to kroner literen, truer lastebileierne med tidenes største aksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Lastebileier-Forbund (NLF) har skrevet brev til finansministeren og krever at lastebilene straks skal få tanke avgiftsfri diesel.

- Vi taper penger hver eneste dag med dagens priser. Lastebiler fra resten av Europa klorer seg fast i Norge. Særlig polske biler kjører mer og mer gods. Sjåførene har lavere lønninger, og mange av bilene tankes i Sverige. 30000 arbeidsplasser i transport er i fare om vi ikke får billigere diesel nå, sier leder i Erik Hundhammer til Dagbladet.

Ikke tid

Han mener at de to neste ukene blir avgjørende.

- Vi er lovet et møte med finansministeren onsdag 13. september. Får vi ikke positivt svar da - vet jeg knapt hva som kan komme til å skje.

- Nye lastebilaksjoner?

- Forbundet vil bruke alle lovlige aksjonsformer. Men håper i det lengste at myndighetene forstår alvoret og senker avgiftene.

Total blokade

- Er du redd situasjonen kan komme ut av kontroll?

- Jeg frykter det verste om regjeringen ikke innfører strakstiltak. Vi har ikke tid til å vente på statsbudsjettet. Aldri har det vært så mange arge og forbannede lastebileiere som nå. De føler at deres livsgrunnlag - ja, hele deres livsverk - blir tatt fra dem, sier Hundhammer.

Lastebileier Knut Enger fra Enebakk ledet den siste lastebilaksjonen. Han er nå med i det nystartede Bileiernes Interesseorganisasjon.

Spontanaksjoner

Hundhammer bekrefter at det planlegges nye aksjoner - tøffere, større, bedre organisert og mer omfattende enn tidligere.

- Bare i august økte dieselprisen med 68 øre literen. Tenk hva det betyr når et vogntog bruker fra 5 til 7 liter på mila, sier Enger.

Aksjonene kan starte når som helst, og lastebilfolket lover aksjoner som kan føre til kaos og bråk. De første spon-tanaksjonene kan komme innen 14 dager.