Norge støtter Portugal med over 400 millioner

Ny avtale om med EØS-midler ble undertegnet i Lisboa i dag.

EØS-MIDLER - Samarbeidet mellom Norge og Portugal kommer til å få et løft, sier Støre. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
EØS-MIDLER - Samarbeidet mellom Norge og Portugal kommer til å få et løft, sier Støre. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klima- og helseutfordringer er prioritert i den nye runden med EØS-midler til Portugal, og støtten er på om lag 440 millioner kroner for perioden 2009-2014.

Den nye avtalen om bruken av EØS-midlene ble undertegnet i Lisboa onsdag.

- Samarbeidet mellom Norge og Portugal kommer til å få et løft gjennom den nye runden med EØS-midler, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Flere norske offentlige institusjoner er engasjert i utviklingen av programmene.

Folkehelseinstituttet skal samarbeide med det portugisiske helsedepartementet, og rundt 75 millioner kroner skal bidra til å utjevne forskjeller knyttet til inntekt og levestandard.

200 millioner kroner av EØS-midlene er satt av til miljøtiltak, hvor Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Statens kartverk skal samarbeide med portugisiske myndigheter.

Norsk kulturråd skal blant annet støtte tiltak for likestilling og bevaring av viktig europeisk kulturarv.

I alt er det satt av rundt 40 millioner kroner til frivillige organisasjoner i Portugal, noe som er en fordobling fra forrige periode.

Med dagens signering er det underskrevet avtaler med alle 15 mottakerland om fordeling av EØS-midler for perioden 2009-14. Totalt er det satt av rundt 14 milliarder kroner.

Norges andel er 97 prosent, mens Island og Liechtenstein står for resten av bidraget.

(NTB)