Norge støtter sykehus i IS-kontrollerte områder

Opererer IS-soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Islamistgruppen Den islamske staten (IS) sender sine skadde soldater til et syrisk sykehus som Norge er med på å finansiere.

FN har ifølge NRK dokumentert hvordan IS sender sårede krigere til behandling ved sykehuset i Tell Abiad.

Den norske organisasjonen Norwac sier sykehuset ikke kontrolleres av IS. Kilder NRK har snakket med, mener imidlertid at dette er tilfellet.

- IS har stor kontroll på sykehuset. De kommer og går som de vil. IS får behandling og førstehjelp. Da Norwac startet, var det for sivile. Nå er det IS som er på sykehuset, men sivile får også hjelp, sier en kurdisk sykepleier.

- Vi er i nær dialog med UD, og vi har kommet fram til at så lenge vi har ganske god kontroll med pengestrømmene, og sykehuset ikke har endret politikk for hvem de behandler, må det være riktig å fortsette å støtte dem, sier lege Erik Foss i Norwac.

Norge har gjennom Utenriksdepartementet bidratt med seks millioner kroner til sykehuset siden 2013. Pengene har blant annet bidratt til en ny operasjonssal, et sykehusapotek og teknisk utstyr.

- Jeg var på dette sykehuset for to år siden, og da hadde de ingenting. Alt teknisk utstyr var gått i stykker, ingen fikk lønn, sier Fosse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer