Norge styrer Irak-sanksjoner

New York: Norge ble torsdag valgt som leder for FNs sanksjonskomité og får ansvaret for at de internasjonale sanksjonene mot Irak blir respektert de neste to årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedtaket ble gjort på et møte i Sikkerhetsrådet i New York. Utenriksminister Thorbjørn Jagland betegner jobben som en krevende og ansvarsfull oppgave.

Det var på forhånd ventet at Norge ville bli leder for Irak-komiteen. Foruten å sikre at sanksjonene mot Saddam Husseins regime blir respektert, har komiteen ansvar for å overvåke olje for matprogrammet som skal gjøre det mulig for Irak å importere varer som kan lette effektene av de internasjonale sanksjonene.

Utenriksminister Thorbjørn Jagland sier Norge har tatt på seg en krevende og ansvarsfull oppgave. Men han er ikke er i tvil hvem som har ansvaret for den katastrofale situasjonen Irak er kommet opp i.

- Utgangspunktet var at Saddam Hussein lagde masseødeleggelsesvåpen og brukte dem.

- Det vi nå må gjøre er å se om vi kan bedre sanksjonsregimet for å lette situasjonen for befolkningen. Vi må prøve å få Saddam til å bruke penger fra oljeeksporten til å kjøpe mat og til å bedre situasjonen for sivilbefolkningen, sier Jagland.

Han understreker at den irakiske regjeringen ikke har etterkommet FNs krav og at Saddam heller ikke har brukt de muligheter Irak har til å kjøpe mat og medisiner til sivilbefolkningen.

- Det er helt åpenbart at regimet kunne ha lettet situasjonen. Det ser vi klart i Nord-Irak, der situasjonen er mye bedre fordi FN administrer olje for mat-inntektene. I sør og i sentrale områder av landet er situasjonen katastrofal, sier Jagland.

(NTB)