- Norge svikter ofrene i Algerie

- Det var tafatt av Norge å ikke ta opp vårt forslag i FN. Norge kan ikke bare fordømme massakrene i Algerie, ordene må følges opp med handling. Jeg er skuffet over Norge, særlig fordi vi nå har en ny regjering, med en egen minister for menneskerettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er generalsekretær Jan Borgen i Amnesty Norge som sier dette til Dagbladet. Algeriske myndigheter er medansvarlige for det siste årets massakrer i landet, hevder menneskerettighetsgruppen Amnesty International i en ny rapport.

Etterforskning

Alle de store humanitære organisasjonene, Norges Røde Kors, Redd Barna, Norsk Folkehjelp, Flyktningerådet, Kirkens Nødhjelp og Amnesty, oppfordret den nye regjeringen til å foreslå i FN at det opprettes en internasjonal etterforskningsgruppe for å grave fram sannheten om massakrene i Algerie. Men da Norge tirsdag holdt sitt innlegg i FN i New York, ble ikke forslaget nevnt.

- Med vårt forslag håpet vi å få fram sannheten bak massakrene på sivile i Algerie, og få skikkelig dokumentert hvem som har ansvaret for dem, sier Borgen.

Opplysningene om at militære styrker skal ha unnlatt å gripe inn under massakrer på sivile, er ikke ukjent for den norske regjeringen. Tvert imot, i det norske FN-innlegget uttrykkes det bekymring for nettopp dette. Men Norge nøyer seg med å understreke i innlegget at det er regjeringen i Algerie som har ansvaret for å beskytte befolkningen der mot angrep fra terrorister.

- Vi har tatt kontakt med en rekke land og drøftet forslaget om opprettelsen av en etterforskningsgruppe. Det ble møtt med liten interesse, meget stor skepsis og mange motforestillinger. Mange land frykter blant annet at en slik etterforskning bare ville føre til at konflikten i Algerie låser seg enda mer fast. Derfor fant vi det ikke hensiktsmessig å nevne forslaget i vårt FN-innlegg, sier pressetalsmann Ingvar Havnen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Ubegripelig

Massakrene i Algerie, hvor kvinner og barn får skåret strupen over, har til nå krevd nær 80000 menneskeliv. Regjeringen i Algerie ønsker ingen innblanding i konflikten fra andre land. Utenlandske, frivillige organisasjoner nektes også adgang til landet.
- For oss er det helt ubegripelig at hele verden nå synes å være både maktsesløse og likegyldige overfor det som nå skjer i Algerie. Norge gjør nå som alle andre, sitter på gjerdet, skyver ansvaret over på regjeringen i Algerie, og holder seg selv utenfor konflikten.

- Norge burde ha tatt et initativ nå. Vi må ikke være tafatte bare fordi alle andre er det, sier Jan Borgen.