- Norge svømmer i corona

Folkehelseinstituttets Preben Aavitsland frykter ikke smitte fra Kina.

ARRESTERT: BBC-journalisten Edward Lawrence ble arrestert av politiet mens han dekket en corona-demonstrasjon i Shanghai. Video: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fagdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) toner kraftig ned faren for en ny coronabølge i Norge, etter at Kina letter på restriksjoner for folk som reiser ut og inn av landet.

«I Europa svømmer vi i en sjø av coronavirus. Vi trenger ikke slå opp paraplyen for å beskytte oss mot å bli våte av regn fra Kina», skriver han i en twitter-melding.

Overfor Dagbladet utdyper han at FHI ikke ser noe poeng med tiltak overfor reisende fra Kina.

«Smittevern-teater»

Denne uka ble Spania det andre landet i Europa, etter Italia, til å kreve coronatester for reisende fra Kina. Fredag kveld slang også Frankrike og Storbritannia seg på.

Frykten er at Kinas lettelser vil føre til en voldsom corona-oppblomstring, etter år med en beinhard null-strategi.

LETTELSER I KINA: Demonstranter mot Kinas null-strategi mot corona - som her i Berlin for noen uker siden - kan nå glede seg over kinesiske corona-lettelser. Det skaper bekymring i flere europeiske land. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LETTELSER I KINA: Demonstranter mot Kinas null-strategi mot corona - som her i Berlin for noen uker siden - kan nå glede seg over kinesiske corona-lettelser. Det skaper bekymring i flere europeiske land. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

USA har fra før innført krav om negativ coronatest for reisende fra Kina. Det synes ikke Aavitsland er noen god idé.

- Vi har allerede en stor epidemi i Norge med kanskje to-tre hundre tusen som smittes hver uke. Noen ekstra smittede fra Kina vil ikke gjøre noen nevneverdig forskjell, skriver han til Dagbladet.

Han mener at tiltak mot disse bare ville blitt «et slags show for å gi befolkningen inntrykk av at man gjør noe viktig».

- Det vil bare være smittevern-teater, skriver Aavitsland.

- Dårlig ressursbruk

FHI- fagdirektøren råder kinesiske myndigheter til å prøve å bremse epidemien så ikke sykehusene overbelastes, slik at behandlingen blir dårligere og eldre som kunne ha blitt reddet dør.

I Europa mener han det viktigste er å følge med på eventuelle nye varianter hos reisende fra Kina, fra resten av verden og fra Norge, blant annet ved å undersøke virus i avløp fra en firedel av befolkningen og fra virus påvist fra innlagte på sykehus.

- Rådet (til regjeringen) er at innreisetiltak ikke bør innføres fordi det er unødvendig og dårlig ressursbruk, oppsummerer Aavitsland.

WHO-sjefen: - Forståelig

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus mener det er forståelig av enkelte land innfører tiltak som følge av manglende informasjon om smittesituasjonen i Kina.

- Som følge av fraværet av grundig informasjon fra Kina er det forståelig at land rundt omkring i verden handler på måter som de tror vil kunne beskytte befolkningen, skrev generaldirektøren i Verdens helseorganisasjon (WHO), på Twitter denne uka.

Han skrev også at WHO trenger mer detaljert informasjon fra kinesiske myndigheter for å foreta en risikovurdering av smittesituasjonen i Kina.

Tedros har flere ganger tidligere uttrykt bekymring for smitteutviklingen i Kina og manglende informasjon fra myndighetene i Beijing.

Har du testet dagens spill fra Dagbladet? Prøv her!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer