Norsk barnevern og menneskerettighetene

- Norge taper alle barnevernssakene

Marius Emberland tror Norge vil bli dømt for menneskerettsbrudd i alle 30 barnevernssaker som fremdeles er til behandling i Strasbourg. Samtidig kommer Norges mann med oppsiktsvekkende beskyldninger mot EMD.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 39 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I et foredrag for norske barnevernspsykologer 6. november, som Dagbladet har tilgang til opptak fra, kom advokat Marius Emberland hos Regjeringsadvokaten med flere oppsiktsvekkende utsagn om domstolens behandling av de mange norske barnevernssakene i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD).

27. januar 2021 skal selveste Storkammeret i EMD, for andre gang på kort tid, behandle en betent norsk barnevernssak.

Det er saken til den somaliske barnemora Mariya, som kom til Norge som flyktning i begynnelsen av 2010 med sin lille baby, bare 16 år gammel.

Barnet ble først fosterhjemsplassert, deretter tvangsadoptert bort til fosterforeldrene.

Overfor barnevernspsykologene uttrykker ikke Emberland, som er Norges EMD-agent og statens prosessfullmektig i EMD-saker, særlig optimisme på Norges vegne med tanke på utfallet.

- Den kommer helt sikkert til å ende med brudd for Norges del, og det er bare sånn det er, sier Emberland i sitt foredrag.

- Taper alle

Deretter gir statens representant til kjenne at han tror Norge kommer til å bli dømt for menneskerettsbrudd i samtlige av de resterende 30 barnevernssakene som ligger til behandling i Menneskerettsdomstolen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer