- Norge taper en milliard på tapt kontrakt

Norge taper over 1 milliard kroner på at den store Snøhvit-kontrakten går til et spansk verft i stedet for til et norsk. Dette går fram av en beregning fra Teknologibedriftenes Landsforening (TBL), skriver Nordlys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TBL har beregnet verdiskapningen som kontrakten ville ført med seg både for det aktuelle norske verftet og samfunnet for øvrig.

Beregningene fra TBL baserer seg på en kontrakt til 2 milliarder norske kroner. Kontrakten til Dragodas har en verdi på om lag 1.450 milliarder kroner, ifølge Statoil.

Fra TBLs side har man også regnet med at den totale verdiskapning i hjemmemarkedet vil være mellom 60 og 70 prosent av totalverdien. Dette fordi blant annet stål av denne kvaliteten ikke produseres i Norge og må kjøpes utenlands.

Samfunnsregnskapet for kontrakten blir derfor ifølge TBL direkte verdiskapning i bedriften, ca. 475 millioner kroner, ringvirkninger hos underleverandører, ca. 525 millioner kroner og skatter og avgifter fra de ansatte i egen bedrift og leverandører ca. 500 millioner kroner.

- Dette er et nøkternt anslag og viser et totalt samfunnsregnskap på 1,5 milliarder kroner. Penger samfunnet og bedriften går glipp av dersom det spanske verftet får kontrakten, sier informasjonssjef Einar Braathen i TBL til Nordlys.

NTB