Norge tar sikte på å følge opp nye EU-sanksjoner

Norge tar sikte på å slutte seg til nye EU-tiltak mot Russland, men regjeringen vil først konsultere Stortinget, sier utenriksminister Børge Brende.

VIL FØLGE EU: Norge tar sikte på å slutte seg til nye EU-tiltak mot Russland, men regjeringen vil først konsultere Stortinget, sier utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
VIL FØLGE EU: Norge tar sikte på å slutte seg til nye EU-tiltak mot Russland, men regjeringen vil først konsultere Stortinget, sier utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norge vil studere tiltakene nøye. Tunge utenrikspolitiske hensyn tilsier at Norge slutter seg til dem, og vi vil konsultere Stortingets organer før en endelig beslutning tas, sier Børge Brende (H) i en pressemelding.

Han sier også at EUs nye restriktive tiltak overfor Russland viser alvoret i situasjonen i Ukraina.

KrF-leder Knut Arild Hareide støtter Brendes syn.

- Riktig linje - Jeg synes Brende hittil har opptrådt klokt når det gjelder situasjonen i Ukraina. Det vil være naturlig og riktig at Norge legger seg på EUs sanksjonslinje. Det er viktig å legge press på Russland, sier Hareide til NTB.

EU-landene vedtok tirsdag nye sanksjoner mot Russland som følge av rollen Russland spiller i konflikten i Ukraina. De nye sanksjonene vil blant annet begrense Russlands mulighet til å ta opp lån på internasjonale finansmarkeder.

Bumerangeffekt Ifølge UD innebærer de nye tiltakene «restriksjoner på visse former for samarbeid og økonomisk samkvem med Russland på flere nye områder», men departementet nevner ingenting om hvordan de vil kunne påvirke Norge.

Ifølge eksperter er de nye sanksjonene langt mer alvorlige enn tidligere tiltak, og de vil også kunne ramme økonomien i vestlige land.

På forhånd er det blitt stilt spørsmål ved om sanksjonene vil kunne ramme investeringer for i alt 45 milliarder kroner som det norske oljefondet har i Russland.

- Aktiv russisk støtte Ifølge Brende blir de prorussiske opprørerne aktivt støttet av russerne.

- Det er svært alvorlig at vi har en situasjon i hjertet av Europa der det hersker lovløse tilstander. Det er nå liten tvil om at opprørerne har fått både avanserte våpen og materiell fra Russland. Dette bidrar til å eskalere konflikten og må opphøre øyeblikkelig, sier Brende, som mener at Russland ikke har vist noen vilje til å bidra til å dempe konflikten i Ukraina.

- I en slik situasjon er vi nødt til å reagere. Det er det EU nå har gjort på en kraftfull måte, sier Børge Brende.

(NTB)