- Norge terroriserer svenske samer

Svenske samer mener Norge bryter folkeretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svenske samer klager nå Norge inn for Europarådet og FN, etter det de mener er overgrep fra den norske staten.

- Svenske samer har sterke rettigheter på norsk side, begrunnet med sedvane og med Lappekodisillen (samelov) av 1751. I 2005 innførte Norge en ny lov som ikke ivaretok disse rettighetene. Siden den gang har Norge terrorisert svenske samer, sier Per Anders Nutti, ordfører i Saarivuorma sameby til Dagbladet.no.

- Norge har truet med store bøter, revet ned gjerder og fordrevet reindyr, uten at den svenske staten har grepet inn. I sommer prøvde til og med reinsdyrforvaltningen i Troms å drive ut reinsdyra med helikopter. Det er ren trakassering, sier Nutti.- Ikke belegg for kritikken

Reindriftsforvaltningen i Troms stiller seg uforstående til kritikken mot dem.

- Vi driver ikke med trakassering. Svenske samer har rett til å la dyra beite på norsk område, sier reindriftsagronom Sveinung Rundberg.

- Imidlertid så er det visse begrensninger på beitetid og utstrekning som de må følge. Vi har kun fulgt Stortingets bestemmelser når det gjelder disse, sier Rundberg til Dagbladet.no.Reinsdyr i hovedstaden.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

I morgen skal svenske reindriftssamer demonstrere i Stockholm. Med seg har de reinsdyra sine.

- Vi skal overlevere en protest til den norske ambassaden og til svensk UD. Vi kan ikke lenger stå passive og se på at Norge bryter våre rettigheter, sier Nutti.

MANER TIL KAMP: 
De svenske samene i Saarivuoma sameby maner til kamp mot norske myndigheter. Dette bildet er fra juni i år, da de nektet å flytte 2000 rein fra sommerbeitene ved Altevann i Indre Troms. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/Scanpix
MANER TIL KAMP: De svenske samene i Saarivuoma sameby maner til kamp mot norske myndigheter. Dette bildet er fra juni i år, da de nektet å flytte 2000 rein fra sommerbeitene ved Altevann i Indre Troms. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/Scanpix Vis mer