Norge tilbake på Europa-kartet

Men Tyrkia får ikke være med på den nye euroen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Det nye designet for euroen har skapt debatt i EU fordi Tyrkia er fjernet fra Europa-kartet.

- Europarådet har med overlegg fjernet Tyrkia fra euroens nye ansikt. Diktaturer som Hviterussland er på den nye myntien, men ikke et demokratisk land som Tyrkia, sier de italienske parlamentsmedlemmene Marco Cappato og Marco Pannella til EU Observer.

Kartet på den nye euroen går lenger øst og omfatter nå deler av Russland.
Og ikke minst: Norge er med i Skandinavia igjen.

EU-kommisjonen sier at den nye designet har vært laget for å skape en mer stilisert utgave av mynten, og avviser at endringene i kartet er politisk motivert.

- Det nye designet skulle være mer stilisert, fremfor en sann geografisk fremstilling av Europa, som er vanskelig å gjengi på så liten flate, sier kommisjonens talskvinne Amelia Torres.

- Dette er totalt uakseptabelt. De har gjort disse endringene uten å ha mot til å diskutere det offentlig, sier Marco Cappato til International Herald Tribune.

Mens europeiske politikere diskuterer, er generalsekretær Grete Berget i Jasiden svært godt fornøyd med at utenforlandet Norge er satt på kartet igjen.

- Det er veldig hyggelig. Litt mindre utenfor. Litt mindre bortgjemt, sier Berget til Dagbladet.no.

SATT PÅ KARTET: Norge er satt på euro-kartet. Foto: SCANPIX/REUTERS
SATT PÅ KARTET: Norge er satt på euro-kartet. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Men Tyrkia er ikke med?

- Det er ille. De er kanskje mer aktuelle enn Norge som søkerland, men vi er veldig nært knyttet gjennom EØS. Kanskje det er et tegn i tiden, at vi nærmer oss mer og mer, sier Berget.

Men generalsekretær Jostein Lindland i Nei til EU tar myntpregingen med ro.

- Hvordan de tegner euroen er ikke avgjørende for vårt forhold til Europa. Norge har alltid vært en del av Europa, men vi har aldri stått lenger fra EU-medlemskap enn vi gjør nå, sier han til Dagbladet.no.

Norge tilbake på Europa-kartet